Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyftet - ett lyft för Andersberg

GÄVLE
Centrumanläggningen i Andersberg ska inrymma delar av friskolan Lyftet nästa höst. Enligt vad GD erfar handlar det om högstadieklasserna.

Dessutom har fastighetsägarna Gavlegårdarna gott hopp om att locka dit videohandlare och blomsterhandlare.
Men annars ser det tungt ut att fylla de tomma lokaler som finns i dag. Och speciellt efter årsskiftet när Rimibutiken flyttar ut. De kommer att stå tomma ett tag innan man har byggt om och fått dit någon ny näringsidkare.

Inget intresse
- Vi har uppvaktat alla landets stora kedjor för att få dit en ny livsmedelsaffär. Men vi får inget napp. Det ligger för långt från en större genomfartsväg för att de ska vara intresserade.
- Men vi ger inte upp utan fortsätter annonsera och skicka brev till alla intressenter i landet, säger Ulf Gustafsson.
Han är teknisk chef vid Gavlegårdarna och ledare för en grupp som arbetar med att utveckla Andersbergs centrum. Ett hårdprioriterat arbete för det kommunala bostadsbolaget just nu. Varken de eller de boende vinner på om centrumet blir tomt och förfaller.

Hoppas på närbutik
Han tror det blir svårt att fylla hela den lokal som Rimi använder. Men han hoppas att man ska kunna dela upp den och ha en närbutik i en del och andra verksamheter bredvid.
Hittills har hans grupp haft en dialog med lokalhyresgästerna och representanter för pensionärs- och hyresgästföreningarna i området. Förra veckan hade man ett möte för att ventilera de planer man har och lyssna på vad de boende har för idéer. För tanken är att en utveckling ska ske på demokratisk väg, snarlikt exemplet Öster där folk har lagt ner mycket energi på att förbättra sin närmiljö.
GD har vid flera tillfällen berättat om prioriteringarna av Andersbergs centrum. Nu sätter Gavlegårdarna snart igång med en upprustning av de allmänna garagen under markplanet. Det ska bli ljusare och säkrare är det tänkt. Dessutom ska man göra om en del av dem till privata parkeringar för hyresgästerna.
Till nästa möte med Ulf Gustafssons grupp, i november, ska en arkitekt ha tagit fram en skiss på en ny entré till centrumanläggningen.

Samarbete
I övrigt hoppas han att man ska kunna få till en större trivsel och gemenskap i centrumet i samarbete med de boende.
Och då betonar han att det inte bara handlar om hyresgästerna intill, utan även de som bor i bostadsrätter och villor bör vara intresserade av ett fungerande centrum.
En viktig intressent som vill in i centrumet är friskolan Lyftet.

Expanderande skola
Den expanderande skolan behöver mer utrymme än de har i Skogshyddan, den intilliggande baracken och i socialtjänstens gamla lokaler.
Det blir en bra hyresgäst från nästa höst, tycker Ulf Gustafsson.
Varken rektorn Monica Jonsson eller medieansvarige Laila Åge vill kommentera uppgifterna om att de är intresserade av lokaler i centrumanläggningen.
- Men vi ska ha ett möte med Gavlegårdarna nästa vecka, säger Laila Åge.

MATTIAS JONSSON