Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna: Kristins egna ord om explosionen

/

Minst sju personer dödades och uppemot ett 100-tal skadades vid en explosion i tunnelbanan i Vitrysslands huvudstad Minsk. Ett av vittnena var svenskan Kristin Ekström från Älvkarleby.

Annons

Myndigheterna misstänker en terrorattack.
Explosionen inträffade mitt i rusningen vid den livlig trafikerade Oktoberskaja-stationen, cirka 100 meter från president Alexandr Lukasjenkos huvudkontor, vid 18-tiden lokal tid:
– Det var en massa rök, glasrutorna i tågvagnen krossades och vi var rädda för att vi skulle kvävas, berättar ett vittne till nyhetsbyrån Interfax.
Skadade människor bars upp på bårar från stationen under jord, medan andra fick hjälp på plats.

Många offer
Enligt polisen dödades sju människor, medan Lukasjenko talade om elva döda. Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan 50 och 100.
Kristin Ekström från Älvkarleby undervisar i svenska i Minsk. Hon stod vid en biljettkassa cirka 20 meter från ingången till Oktoberskaja-stationen.
– Då hör jag en väldigt kraftig explosion, och känner en jättekraftig luftvåg som slår ut från tunnelbanan. Sedan springer några milismän in i tunnelbanan innan det kom jättemånga människor utspringande från tunnelbanan och skriker "Vi måste ut härifrån! Vi måste upp på gatan", säger Ekström till TT.

Troligen terror
Hon gick då i väg till en matvaruaffär i närheten och försökte få information om vad som hänt. Därefter gick hon ut på gatan igen.
– När jag kom ut från affären ser jag en massa brandbilar och poliser och ambulanser, och en massa människor som hade sot i ansiktet, som gråter och kramar varandra.
Lukasjenko kallade till ett krismöte efter explosionen och sade sig personligen ta "över befälet".
Han och de vitryska myndigheterna bedömer att det troligen var "en terrorhandling".
– De yttre tecknen och den typ av skador som människor fick pekar mot en terrorattack, sade en säkerhetskälla till Interfax.

TT

Mer läsning

Annons