Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M anpassar politiken

En strandpromenad runt Gavleån. Bättre vägunderhåll. Mindre barngrupper i förskolan. Det vill Gävleborna ha, enligt Moderaterna som lyssnat av folk på stan och nu tänker anpassa sin politik efter det.

Moderaterna har stått vid Rådhustorget och frågat ut över 900 Gävlebor vad de vill prioritera. Åsikterna har skrivits ner och ska ligga till grund för partiets handlingsprogram inför kommunvalet 2014 – ett val som partiet tror sig ha goda chanser att vinna.

– Vi inleder nu ett ännu djupare samarbete mellan våra kommun-, landstings- och rikspolitiker. Det innebär bland annat att jag kommer att bli mycket mer aktiv i kommunpolitiken, säger riksdagsledamoten Tomas Tobé.

Mest av allt pratade Gävleborna, enligt partiet, om att stadens vägar är i dåligt skick. M lovar därför att satsa mer på vägarna än den rödgröna majoriteten, som i 2012 års budget utökat underhållspengarna med fem miljoner kronor till totalt 14,3 miljoner.

– Nu förs diskussioner om att utöka det bilfria området i centrum. Frågan är om inte Gävleborna i första hand vill ha bättre standard på vägarna, säger kommunens oppositionsråd Inger KällgrenSawela.

Varifrån pengarna ska tas har hon ännu inget svar på.

– Men vi ska djupanalysera varje kommunal förvaltning och börja med kommunledningskontoret. Vi tror inte att vi prioriterar rätt i dag, säger hon.

Många Gävlebor efterlyste också bättre vård och omsorg.

– De pratade mycket om valfrihet, men tycker att innehållet är viktigare än om det är en privat eller offentlig utförare, säger landstingets oppositionsråd Patrik Stenvard.

Vad innebär det, ska ni riva upp systemet som gör det fritt fram för privata aktörer att bedriva skattefinansierade hälsocentraler?

– Nej, en mångfald av utförare ger också möjlighet att välja innehåll, säger han.

Partiet menar att det här är ett nytt sätt för dem att jobba, där folkets önskemål står i fokus i stället för att en färdig politik presenteras och sedan förankras hos folket.

Men blir det inte lite populistiskt, som att ni vänder kappan efter vinden?

– Jag tror att vi politiker oftare behöver ställa oss frågan vilka vi finns till för och lyssna på folket på gatan, säger Tomas Tobé.

Men vad gör ni om en majoritet vill något som M inte vill, exempelvis höja skatten?

– Folk har inte lagt fram sina önskemål riktigt på det sättet. Det är ingen som sagt att de vill höja eller sänka skatten. Vi försöker lyssna av opinionen och hitta lösningar på de problem som folk beskriver, säger Tomas Tobé.