Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M lovar stopp för nya farthinder i Gävle

Allt fler farthinder byggs i Gävle. Men nu lovar samhällsbyggnadsnämndens nya ordförande Roland Nilsson, M, ett stopp.
– Asfalten ska användas för att bygga igen hål, inte gupp, sa han under fullmäktiges möte på måndagen.

GD berättade i november att Gävle kommun bygger allt fler farthinder. Under 2014 och 2015 byggdes totalt 49 nya förhöjda cykelöverfarter i staden till en kostnad av 4,3 miljoner kronor. Sammanlagt finns nu 198 farthinder i Gävle och i år planeras ytterligare 14 stycken.

Läs mer: Massbyggande av farthinder i Gävle – nu kommer protesterna

Men när kommunfullmäktige sammanträdde på måndagen föreslog Roland Nilsson, M, en paus. Bakgrunden var en interpellation där Linus Gunnarsson, M, ifrågasatte hur många farthinder som byggts och planeras och effekterna av det.

– Man har för dyra pengar byggt 200 fartbulor och tänker fortsätta fast hastigheten är nedsatt till 30 kilometer i timmen. Samtidigt har vi ett eftersatt underhåll. Hur har man tänkt egentligen? undrade Roland Nilsson.

Daniel Olsson, S, var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden fram till årsskiftet då alliansen tog makten i kommunen. Han försvarade de många farthindren med att de ska försvåra för bilisterna och förbättra miljön.

– Jag blir stolt, inte orolig. Vi vill att bilåkandet ska minska och cyklandet öka. Då kan man göra det enklare att ta sig fram med cykel och svårare att åka bil, sa han.

– Har du hört talas om den som åker ambulans med lårbensbrott över guppen? undrade Roland Nilsson, M.

Linus Gunnarsson, M, menade att guppen skapar ett ryckigt körsätt som borde öka utsläppen snarare än minska.

– Jag tror att hindren avskräcker bilister från att röra sig i centrum. Man åker hellre till ett externt köpcentrum, sa han.

Läs mer: "Cykelöverfarterna skapar mer problem än de löser"

Läs mer: Kommunen: "Vi jobbar ständigt med säkerheten"