Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M oense om fildelning

/

Först efter ett extra gruppmöte i riksdagen med statsminister Fredrik Reinfeldt kunde moderaterna enas om förslaget om en ny fildelningslag.
Propositionen klubbas på regeringssammanträdet på torsdagen.

Annons

Propositionen klubbas på torsdagens regeringssammanträde.
– Vi har pratat igenom de frågeställningar som fanns och för detta finns ett enhälligt stöd att nu gå vidare med propositionen, sade Reinfeldt efter onsdagens extra gruppmöte.
Han försäkrade att det inte varit någon partipiska som gått över gruppen.
– Nej, vi har fört en diskussion. Därför var det viktigt att jag var närvarande så man kan svara på frågor, så nu kan vi färdigställa propositionen.
Om alla moderata riksdagsledamöter kommer att rösta för propositionen kunde varken Reinfeldt eller gruppledare Lars Lindblad svara på.

– Det finns väldigt olika uppfattningar i sak i gruppen. Det har varit en lång resa när vi försökt väga samman detta. Nu kommer det bli vissa förändringar där man balanserar upp på integritetssidan, sade Lars Lindblad.
Enligt Reinfeldt ska förslaget vara utformat så att det inte blir möjligt att ”jaga en hel ungdomsgeneration”, vilket han tidigare deklarerat.
– Det har varit en utgångspunkt att till exempel inte göra det till en polisiär fråga, som var frågan jag svarade på för två och ett halvt år sedan.
Några principiella ändringar av det ursprungliga förslaget har inte gjorts. Rättighetsinnehavarna ska få möjlighet att vid domstol begära ut namn bakom ip-adresser från vilka olaglig fildelning gjorts.

Däremot har det så kallade brottsrekvisitet skärpts. Det innebär att kravet för att domstolen ska lämna ut namn blivit hårdare. Några gränser för antal fildelningar har inte skrivits in, däremot förtydliganden om att fildelningen ska ha åstadkommit ekonomisk skada. Det är till exempel skillnad på att ladda ned en 20 år gammal film och en film som inte haft premiär.
En annan förändring är att det inte att ska gälla för fildelningar som gjorts innan lagen träder i kraft. Dessutom har förtydliganden gjorts vad gäller rättegångskostnader för den enskilde. Om man vägrar betala ett krav på skadestånd, får frågan avgöras i domstol. Förlorar den enskilde där, får han eller hon förutom skadeståndet även betala motpartens rättegångskostnader.
Här har skett förtydliganden som innebär att vid skadestånd upp till ett halvt basbelopp, 21 400 kronor, får rättegångskostnaderna inte överstiga ett visst belopp, som täcks av de flesta hemförsäkringar.

Ulf Berg, som hör till de kritiska i m-gruppen, säger sig nu vara hyfsat nöjd.
– Det är viktigt att se hur praxis blir när rätten ska lämna ut ip-adresser och att se till att det inte blir oskäliga betalningar, säger han.
Berg tycker att de förändringar som gjorts är bra, även om han helst velat gå lite längre.
– Förhoppningsvis är det de största fiskarna som nu fångas.

Mer läsning

Annons