Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M tjurar i regionfrågan igen

Än en gång sätter sig Gävlemoderater på bakhasorna och kvider "Vill inte!"

Nyss var det fristad som inte passade M-galoscherna. Nu är det storregioner.

Igen.

Moderaternas starke man i Region Gävleborg, Patrik Stenvard, suckar och stönar över att Socialdemokraterna när de nu är tillbaka i regeringsställning återupptar den regionreform som Göran Persson sjösatte innan Stenvards partikamrater lade den i skrivbordslådan när de vann regeringsmakten 2006.

Stenvard vill inte ha storregioner. Det är han fri att tycka. Däremot är han fåfäng om han tror att passivt motstånd leder till att regeringen ger upp storregiontankarna.

Då har han varken läst civilminister Ardalan Shekarabis debattartikel rätt eller förstått hur viktig förvaltningspolitik är i socialdemokratisk maktutövning. För Göran Persson var regionreformen tänkt att bli kronan på hans politikergärning; det yppersta av politisk statskonst.

Shekarabis artikel lämnar inget utrymme för tvivel. "Senast i december 2017 bör beslut fattas om ändrad landstingsindelning för att en eller flera regioner ska kunna bildas den 1 januari 2019", skriver han. För den som vill påverka går det alltså inte att sätta sig i ett hörn och tjura.

Patrik Stenvard är nu inte bara länspolitiker utan är även ledamot av Gävles kommunfullmäktige, och innehar dessutom en av kommunens mest upphöjda poster; fullmäktiges förste vice ordförande. Varje fullmäktigeledamot är förpliktigad att arbeta för kommunens bästa, moraliskt sett faller det ansvaret rimligen extra tungt på fullmäktigepresidiet.

Vad som är kommunens bästa tycker givetvis de olika partierna olika om.

Stenvards åsikter måste rimligen tolkas som att hans parti tycker att Gävles bästa är att avstå från egna åsikter i regionfrågan och överlåta till S/MP-regeringen att dra de regionstreck på Sverigekartan som de finner för gott.

Med en sådan icke-handling talar mycket för att det blir just den regionbildning som Stenvard säger mest "Vill inte!" till; en sammanslagning mellan Gävleborg och Dalarna, med detta läns bankrutta landstingsekonomi.

Det var precis den kombination som regeringens utredare Mats Sjöstrand föreslog för drygt två år sedan när det gällde sammanslagning av länsstyrelserna. Falun var föreslagen som residensstad.

Övriga partier i Gävle kan inte ta hänsyn till moderat obstruktivitet.