Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill bolagisera dagkirurgen

SANDVIKENGör bolag av dagkirurgen.

Annons
Den lösningen försöker moderaterna få stöd för hos de anställda på den nedläggningshotade dagkirurgen i Sandviken.
- Vi är inte främmande för några förslag, säger Janet Kling, tillförordnad verksamhetschef på avdelningen.
Men till att börja med hoppas hon att de som bestämmer i landstinget förstår att en nedläggning av dagkirurgin i Sandviken och en total koncentration till Bollnäs varken är ekonomiskt försvarbart eller praktiskt genomförbart.
- Jag har arbetat på dagkirurgen i Bollnäs och vet att man inte kan ta emot hela länets patienter. Och även om man skulle det har de inte den sortens anpassade avdelningar som gör att vi kan arbeta så effektivt här, säger Janet Kling.

Moderat delegation
I går besöktes hennes avdelning av en moderat delegation med riksdagsmannen Patrik Norinder och landstingets oppositionsråd Inger Källgren i spetsen.
- Vi ska ge dem råg i ryggen så de fortsätter kämpa, förklarar Inger Källgren.
- Och naturligtvis ska vi lyssna på de anställda, tillägger länets partiombudsman Lennart Nygren.
- Och ge vår syn på hur det här kan lösas, fortsätter Patrik Norinder.
Om moderaterna fick välja skulle dagkirurgin, ja helst all sjukvård i Sandviken, göras till ett bolag, ägt antingen av landstinget eller privat.
- Säg att ni skulle få sköta er själva här ute och strunta i landstinget, vilket vi helst skulle se, vilka utvecklingsmöjligheter har ni? undrade Patrik Norinder.
Han fick till svar att man skulle kunna använda alla fyra operationssalarna samtidigt, i stället för tre som nu, ta in fler patienter, minska köerna och börja med fler sorters ingrepp. Fast då skulle det behövas mer personal, förstås.
Men bolagisering var inte det enda som diskuterades. De församlade ägnade sig framför allt åt att överträffa varandra med sina beskrivningar av hur vansinnig hela nedläggningsidén är, och hur synd det vore på en avdelning som är Sveriges bästa i sitt slag.
Vem som försökte övertyga vem var inte helt klart.
Klart var i alla fall att moderaterna med sjuksköterskornas hjälp lyckades samla på sig en hel del fakta och argument att använda vid nästa landstingsmöte.
HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se