Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mackmyra tänder på parkstädning

MACKMYRA
Gångar krattades, utsmyckningar putsades, rotskott drogs och sly rensades bort.

Annons
I går var det höststädning i bruksparken på Mackmyra bruk.
Den ideella föreningen Bruksparkens vänner med ungefär 100 medlemmar vårdar sin park ömt. Vid varje städtillfälle, fyra om året blir det, deltar en fjärdedel av medlemmarna.
Helge Rask, eldsjäl och ordförande i föreningen, berättar med påtaglig stolthet om renoveringen av parken.
- Vi har handikappanpassat den en del så nu går det att ta sig fram här även med rullstol. Ett annat exempel är en träbro och en parkering som gör att parken är mer tillgänglig på vintern, berättar han.
1994 bildades föreningen i samband med att kommunen sålde parkmarken till Tage Klingberg, ägare till Mackmyra bruk.
Han var en av de flitiga i parken i går.
- Parken är i dag i bättre skick än den varit på 50 år. Det vet jag eftersom jag ju har bott här hela mitt liv, säger han. Mycket har hänt sedan föreningen tog sig an parken. Planteringar, en kallmur i sandsten och en anlagd bäck har tillkommit.
- Vi har en plan som vi följer. Men mycket av arbetet syns inte fast det tar väldigt mycket tid, att ta bort rotskott eller att röja sly till exempel, säger Tage Klingberg.
Den flitiga skaran belönade sig med sopplunch efter arbetspasset.
SOFIA ÖHLANDER
026-15 96 46
sofia.ohlander@gd.se