Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine möblerar om varje vecka

Hon är lika intresserad av inredning som av blommor och läste floristprogrammet i Uppsala på gymnasiet. Hon möblerar ständigt om i sin etta och favoritmöbeln är en fåtölj i mildaste gammelrosa.

Den rymliga ettan i träkåken mitt i stan var precis vad Madeleine hade letat efter. Hon föll direkt för den gammeldags charmen med högt i tak och den fiffiga lösningen med sovloft i köket.

– Jag tyckte det var jättesmart att slippa ha sängen i vardagsrummet fast det bara är en etta, säger Madeleine och rättar till sjalen med mönster av leopard. Kläderna till är svarta och hon matchar sitt hem väl.

– Sängen kommer undan väldigt bra på det viset och matbordet är utfällningsbart. När jag har många gäster lyfter vi bara ut bordet i vardagsrummet. Tio tjejer på middag funkar jättebra.

Det enda hon gjorde om när hon flyttade in var att måla köksväggen och byta bänkskivor. Hon ville ha ett uttryck som bröt av mot allt det ljusa och kom på att det skulle bli snyggt med svart. På kortväggen hänger en gigantisk klocka som gör sig bra mot den tuffa väggen. Under står en nätt träbänk med romantiska kuddar och där ligger kattungen Izzie som en dekorativ inredningsdetalj. Sixten som är fyra trivs bättre i den mjukare vardagsrumssoffan. Där sträcker han ut sig på rygg och når nästan över halva sitsen.

En vägg i vardagsrummet är klädd med gråmålade plankor. Där ville Madeleine fånga upp kulören, därför bytte hon till en grå soffa. Framför står en glaskupa full med rosa ranunkler. De matchar tavlan med rosa rosor. På sidobordet har hon olika vackra saker, höga ljusstakar, en provdocka i miniatyr och rostiga tofflor i plåt(!) Ovanför skrivbordet hänger en gammaldags plansch med pedagogisk information om mängden alkohol i olika drycker.

Men det som fångar uppmärksamheten allra mest är en pjäs närmast fönstret. En väl tilltagen fåtölj med stoppad klädsel och fotpall i mildaste gammelrosa. Hon såg fåtöljen på en inredningsmässa och blev förälskad direkt. Nu sitter hon i den och läser ibland, men mest njuter hon av att ha den för ögonen.

Madeleine har varit intresserad av inredning så länge hon kan minnas och möblerar om ungefär varje vecka. Då får möblerna i ettan byta plats och soffan får stå där skrivbordet står och tvärt om. Det började redan i flickrummet när hon bodde hemma. Hon växte upp I Skärplinge och inför gymnasiet upptäckte hon att det fanns ett specialutformat floristprogram i Uppsala. Hon hade gjort sin prao i en blomsteraffär och visste att blommor och inredning ligger nära varandra. I gymnasiet tävlade hon i yrkes-SM och fick brons i den individuella delen. När Carl von Linné firade 300 år fick klassen ett uppdrag åt den berömde japanska floristen Junichi Kakizaki som skulle uppträda med en blomster-konsert. På byrån i köket ligger en tjusig bok med bilder från äventyret.

Under skoltiden gjorde hon sin praktik på Hanssons Blomsterhandel i Gävle. Madeleine och Jessica fann varandra direkt och när det blev behov av en ny florist fick Madeleine jobbet. Nu hjälper hon till med det mesta och har mycket fria händer. De har utökat sortimentet med inredningsprylar i lantlig stil och det är ofta Madeleine som skyltar om.

Redan i trapphuset får man en föraning om vad hon jobbar med. En större plåthink på golvet prunkar av snöklocka och julrosor. På hallbordet står en tuff kungsängslilja med rutiga blomblad och på köksbordet i en vas har hon en grupp penséer.

– Penséer är ett bra sätt att få in vårkänslor i hemmet, säger Madeleine. Gärna i en glasvas, jag tycker om när man ser jorden och rötterna genom glaset. Det blir mer levande, som ett stilleben. Kryddor på köksbänken är också ett tips. Jag har rosmarin i en liten säck, bara att ta en nypa när man lagar mat. Gamla kaffekoppar blir fina att sätta något i, som pärlhyacinter till exempel.

Hon tycker om att var i naturen, åka skoter och sola och bada. Ibland plockar hon pinnar och strån som hon stoppar ner i buketterna. Hon stortrivs med innergården som hör till lägenheten, med lummig häck av syren och både äppel- och päronträd. Men snart kommer hon att lämna sin mysiga gård. En dag råkade hon och pojkvännen gå förbi ett hus i Långsand som de inte kunde stå emot. De kommer att flytta i mitten av sommaren och inredningsplanen är redan klar, där tänker hon inreda i stilen New England.

– Men det är trädgården som är det bästa! Den är helt underbar, säger hon och strålar. Den har en gärdesgård och buskar av trollhassel och en liten bäck som rinner förbi. Det är en dröm som blir sann för mig.