Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine och Jonas = sant

Prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, förlovar sig med sin pojkvän Jonas Bergström, uppger Hovet i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Hovet att kungen har gett sitt samtycke och att man därefter "i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke".

Datum för bröllopet är ännu inte bestämt, enligt Hovet.
I eftermiddag kommer paret att möta pressen på Sollidens slott på Öland, skriver Hovet.
Jonas Bergström, 30, träffade prinsessan Madeleine genom gemensamma bekanta hösten 2002. Hans artiga och belevade sätt sägs ha fallit kungaparet i smaken, särskilt kungen uppges ha en mycket varm och innerlig relation till Bergström.
Han beskrivs av gamla klasskamrater och lärare i ordalag som "ambitiös" och "sympatisk". Bergström växte upp i Djursholm utanför Stockholm och var enligt samstämmiga uppgifter en flitig student med stort idrottsintresse. I ungdomen var han en lovande fotbollsspelare, och han spelar fortfarande gärna korpfotboll och golf.
Fadern Claes driver två framgångsrika företag inom byggbranschen, varav Jonas mamma Elisabeth sitter i styrelsen för det ena. I familjen ingår också Jonas äldre bröder Ted och Peder.
Jonas Bergström gick ut med toppbetyg från Danderyds gymnasium 1999 och tog jur kand-examen vid Stockholms universitet 2006. Han arbetar nu som jurist vid den prestigefyllda advokatbyrån Vinge i Stockholm.
Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, föddes den 10 juni 1982. Hon är tredje och yngsta barnet till kung Carl Gustaf och drottning Silvia och nummer tre i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.
Hon tog studenten vid Enskilda gymnasiet 2001 och har därefter tagit en fil kand i konstvetenskap, etnologi och modern historia.
Prinsessan växte upp på Drottningholms slott och har nu egen bostad vid hovstallarna i Stockholm.
I slutet av juli i år tilldömdes Madeleine ett rekordskadestånd på 400 000 euro för artiklar i tysk skvallerpress, artiklar som bland annat ska ha handlat om påstådda graviditeter och äktenskapsplaner.
Kungafamiljen har låtit hälsa att skadeståndet, som motsvarar 4,2 miljoner kronor, ska gå till välgörande ändamål.
- De har ju känt varandra länge nu och när Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling nu har förlovat sig är det trevligt att de får göra detsamma. Kärleken smittar av sig.
- I dag tillkännages förlovningen och vid ett pressmöte vid Solliden på Öland senare i dag kommer de unga tu att träffa pressen och berätta om den glada händelsen, säger Nina Eldh, hovets presschef, till TT.
Det finns, enligt Nina Eldh, ännu inga uppgifter på när bröllopet ska ske eller var paret ska bo efter bröllopet. Men en sak är säker – bröllopet kommer inte att hållas före kronprinsessans bröllop eller valet nästa år.
- Det sker två stora händelser nästa år minst, och det kommer inte att hållas före de två händelserna, säger Nina Eldh.
Enligt Eldh har förlovningen planerats en tid.
- Sedan är det ju så att kungen enligt grundlagen bör ge sitt samtycke. Man ska även invänta regeringens samtycke och det har skett, säger Eldh.

”Regeringen har i dag, vid ett extra regeringssammanträde, fattat beslut om att efter H.M. Konungens hemställan lämna sitt samtycke till äktenskap mellan Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt enligt ett skriftligt uttalande.
”Jag vill framföra mina varmaste gratulationer och lyckönskningar till Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström”, säger Reinfeldt vidare.