Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mafffialedare misstänkt för utpressning i Gävle

Uppsalamaffians ledare ska tillsammans med två andra män ha pressat två Gävlekillar på pengar.
Nu har trion begärts häktade för utpressning.
– Jag vill inte kommentera om de erkänner eller nekar till brott, säger åklagaren Chatrine Rudström

I går skickade åklagaren in handlingar till Uppsala tingsrätt där det framgick att hon ville får trion häktad för bland annat grov utpressning. En av de misstänkta männen är mer än bekant för polisen i Uppsala. Den 47-årige mannen har tidigare varit ledare för den så kallade Uppsalamaffian.
De härjade i Stockholm och Uppsala på 1990-talet och flera män dömdes sedermera för våldsbrott, ekobrott och utpressning. Senast blev ledaren omskriven då han kraschat en dyrbar Ferrari i Kalifornien. Han dömdes då till tre års fängelse för att ha stulit flera lyxbilar.
Nu misstänks han för grov utpressning, försök till utpressning, grov stöld, grov misshandel och häleri. Brotten ska ha skett i Österbybruk, Sollentuna, Gävle, Stockholm och Solna. De två andra männen, 31 respektive 45 år gamla, som nu har begärts häktade är också kända av polisen men de har inte ett lika digert belastningsregister som 47-åringen.
31-åringen misstänks för utpressning i Gävle och Stockholm, för grov stöld i Österbybruk och försök till utpressning på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 45-åringen misstänks för grov stöld i Österbybruk. Ärendet började då två män från Gävle kontaktade polisen och berättade att de blivit hotade av trion.
De ska ha fått besök av Uppsalamaffians ledare och hans kumpaner någon gång mellan en och två månader sedan. Gävlepolisen påbörjade en utredning men ärendet fördes sedan över till Uppsalapolisen. Först rubricerades brottet mot de två männen från Gävle som olaga hot men åklagaren anser att det rör sig om utpressning.
En polis som GD talat med säger att de två män som fick besök av ledaren inte är guds bästa barn.
– Men så som den här trion har betett sig mot dem, det får man inte göra, säger polisen.
Häktningsförhandlingarna hålls på morgonen idag.