Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffialedare häktad i går

Stefan Eriksson, tidigare ledare för Uppsalamaffian, häktades i går. han misstänks för försök till utpressning i Gävle tillsammans med en 31-årig man från Uppsala.

Tre personer häktades i går vid Uppsala tingsrätt. Stefan Eriksson var enligt häktningsframställningen misstänkt för utpressning tillsammans med 31-åringen. De ska ha besökt två personer i en lägenhet i Sätra i början av januari och försökt att pressa dem på pengar.

Från början rubricerades brottet av polisen som olaga hot, men åklagaren anser att det handlar om utpressning. I samband med häktningsförhandlingen ändrades det till ett utpressningsförsök.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i ungefär en timme. Rätten beslutade att Stefan Eriksson skulle häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i Österby bruk, försök till utpressning i Gävle, Sollentuna och Solna, grov misshandel i Sollentuna, häleri i Uppsala och utpressning under två månader i Stockholm. Stefan Eriksson nekar till brott.

Under förhandlingen framkom också att Stefan Eriksson har bosatt sig i England, men att han har kvar en adress i Uppsala dit posten går. Tingsrätten anser att det finns risk för att han kan försvåra utredningen, begå nya brott eller hålla sig undan. Han nekar till alla anklagelser.

Även 31-åringen häktades. Förutom utpressningsförsöket misstänks han för den grova stölden i Österbybruk, utpressningen i Stockholm samt ytterligare ett utpressningsförsök i Uppsala. Även han nekar till brott.

Under dagen häktades också en 45-årig man, misstänkt för inblandning i stölden i Österbybruk, något som han nekar till.

Åtal ska vara väckt den 16 april för alla tre.

Stefan Eriksson var ledare för den så kallade Uppsalamaffian, som härjade i Stockholm och Uppsala på 1990-talet. Senast blev Stefan Eriksson omskriven då han kraschat en dyrbar Ferrari i Kalifornien. Han dömdes då till tre års fängelse för att ha stulit flera lyxbilar.