Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffialedare häktad i går

Stefan Eriksson, tidigare ledare för Uppsalamaffian, häktades i går. han misstänks för försök till utpressning i Gävle tillsammans med en 31-årig man från Uppsala.

Annons

Tre personer häktades i går vid Uppsala tingsrätt. Stefan Eriksson var enligt häktningsframställningen misstänkt för utpressning tillsammans med 31-åringen. De ska ha besökt två personer i en lägenhet i Sätra i början av januari och försökt att pressa dem på pengar.

Från början rubricerades brottet av polisen som olaga hot, men åklagaren anser att det handlar om utpressning. I samband med häktningsförhandlingen ändrades det till ett utpressningsförsök.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i ungefär en timme. Rätten beslutade att Stefan Eriksson skulle häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i Österby bruk, försök till utpressning i Gävle, Sollentuna och Solna, grov misshandel i Sollentuna, häleri i Uppsala och utpressning under två månader i Stockholm. Stefan Eriksson nekar till brott.

Under förhandlingen framkom också att Stefan Eriksson har bosatt sig i England, men att han har kvar en adress i Uppsala dit posten går. Tingsrätten anser att det finns risk för att han kan försvåra utredningen, begå nya brott eller hålla sig undan. Han nekar till alla anklagelser.

Även 31-åringen häktades. Förutom utpressningsförsöket misstänks han för den grova stölden i Österbybruk, utpressningen i Stockholm samt ytterligare ett utpressningsförsök i Uppsala. Även han nekar till brott.

Under dagen häktades också en 45-årig man, misstänkt för inblandning i stölden i Österbybruk, något som han nekar till.

Åtal ska vara väckt den 16 april för alla tre.

Stefan Eriksson var ledare för den så kallade Uppsalamaffian, som härjade i Stockholm och Uppsala på 1990-talet. Senast blev Stefan Eriksson omskriven då han kraschat en dyrbar Ferrari i Kalifornien. Han dömdes då till tre års fängelse för att ha stulit flera lyxbilar.