Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magiska kvällar och sånt

Sommarkvällen var magisk därnere vid Upplandskusten, det var lördag kväll och jag och min svåger hade gjort ett gott dagsverke med diverse byggarbeten på hans stuga. En havsörn jagades över viken av ilskna måsar och inte en mygga i sikte.
Då kom svågern på den lysande idén att plocka fram den gamla grammofonen och en bunt stenkakor och EP-skivor. Väldigt kul och en massa fantasisk musik från förr: Charles Normans trio för att ta ett exempel. Hårdsvängande boogie-woogie från tidigt 1950-tal, innan han blev Charlie med hela svenska folket. Eller en EP med högklassiga inspelningar av sånger från "Porgy & Bess". Chris Barber och Tennesse Ernie Ford. Ja, ni ser själva.
Och denna skatt var en hårsmån från att hamna i soporna, berättade min svåger. Det var tur att han kunde ta hand om skivhögen.

Camilla Thulin har ju dragit igång en debatt om när det är lämpligt att ha shorts på sig. Jag tycker hon har rätt: Det är inte i många vardagssituationer det är riktig stil att ha kortbyxor. Badstranden eller liknande är förstås rätt, men i stan eller på jobbet ser det bara fånigt ut med vuxna män i kortbyxor. Eller ännu värre, vuxet folk i shorts och med bar överkropp ute på stan.
Det är totalt stillöst.
För ett par år sedan såg jag det värsta jag skådat i den vägen. Det var på Plantagen i Gävle som en man sakta strosade genom butiken. "Klädseln" bestod av en cowboyhatt, sandaler och minimala badbyxor med leopardmönster. Han såg ut som han tyckte sig vara guds gåva till kvinnorna, men han var förstås totalt utan stil.

En annan magisk sommarkväll i veckan: Gamle (nåja, han är ju bara tio år äldre än jag) vissångaren Ola Magnell trollband publiken på Torparbacken därhemma i onsdags. Som han kom igång efter en lite trevande inledning. "Nya perspektiv" är ju en fantastiskt bra låt!

Folk & Sånt-redaktör