Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnifikt om en hjälte

Staffan Skott har läst Ingrid Carlbergs stora biografi över Raoul Wallenberg – och kommit ett steg närmare gåtan kring Wallenbergs död.

Annons

Raoul Wallenberg är en av de mest beundransvärda svenskarna genom tiderna; man får allt grubbla ett bra tag om man ska hitta någon mer beundransvärd.

I sju intensiva månader arbetade han i Budapest på att rädda så många som möjligt undan Nazitysklands folkmord på judarna i Budapest. Han utfärdade med noggrann bokföring skyddspass åt judar och gav diplomatisk bostadsstatus åt fastigheter där de kunde bo.

Adolf Eichmann hotade upprepade gånger att skjuta honom. De fascistiska och antisemitiska ungerska pilkorsmännen härjade i krigets slutskede med mord och plundring där han lätt kunde ha strukit med. Sedan intog Sovjetarmén Budapest med nytt övervåld och plundring mot civilbefolkningen där inte ens diplomatiska beskickningar skonades, ungersk och svensk personal bestals under olika övergrepp, inklusive våldtäkter. Där sovjetarmén drog segrande fram gick det till på det viset; som om de lärt sig av hur tyskarna burit sig åt när de invaderade Sovjetunionen.

Raoul Wallenberg försökte få kontakt med de sovjetiska stridskrafternas ledning och efter inledande vänligheter blev han fånge; det var antagligen efter tre år som NKVD:s fånge (KGB:s) som han dog, att han togs av daga är mer sannolikt än en naturlig dödsorsak.

Det är i år hundra år sedan han föddes och Raoul Wallenberg-litteraturen har i det sammanhanget utökats med flera nya böcker. Litteraturen om honom är redan ansenlig. I KB:s databas Libris finner man 510 titlar, varav 172 på svenska och 270 på engelska. Jag har svårt att tänka mig att något av verken kan mäta sig med Ingrid Carlbergs biografi om sjuhundra sidor text, plus nära hundra sidor med 1 705 fotnoter.

Hon har samlat ett överväldigande material och hanterar det briljant, glasklart även i avsnitten med trassliga trådar. Det är en spännande bok fast man vet det tragiska slutet, inte minst för att den binder ihop avsnitt efter avsnitt av livet för denne man som antagligen aldrig blev mer än trettiofem år.

De första hundra sidorna om hans uppväxt skulle man läsa med intresse även om han inte blivit judarnas skyddsängel i Budapest. Han hörde aldrig till kärnan i finansdynastin. Fadern dog några månader innan han föddes men han fick med tiden styvfar och styvsyskon. Den för Wallenbergarna vanliga militära utbildningen i flottan var stängd på grund av Raouls färgblindhet. Han gjorde vanlig värnplikt men engagerade sig med liv och lust i det nybildade hemvärnet och fick till slut sergeants grad där han flängde runt i Stockholm i administrativa sysslor. När man några hundra sidor senare läser om hur han jagade runt i Budapest i livsviktiga akutärenden ser man parallellen till hemvärnssergeant Wallenbergs ständiga utryckningar.

Arkitektutbildade Raoul ägnade sig under kriget åt affärer med livsmedel och annat från Ungern. Kontakterna med ungerskbördiga handelspartners var förklaringen till att han valdes att fara till Budapest med diplomatpass och ekonomiskt stöd från USA för att rädda judar från gasugnarna i Auschwitz. Flera hundra tusen judar på ungerska landsbygden var redan mördade, nu var det stadsbornas tur. Han kunde bara rädda en del. Sammanlagt mördades minst 600 000 judar av nazityskarna och pilkorsmännen. Det finns idag 80 000 judar i Ungern.

Det har spekulerats på många sätt varför de sovjetiska instanserna fängslade en man som faktiskt hade diplomatisk immunitet. Låt mig återge en kort episod ur en av Solzjenitsyns sena självbiografiska berättelser.

Under krigets slutskede kommer en tysk överlöpare till de sovjetiska trupperna i Ostpreussen och berättar att de inringade tyskarna planerar en utbrytning inom det närmaste dygnet. Tyskarna går nu miste om överraskningsmomentet och sovjettrupperna kan under ansenliga förluster ändå hindra utbrytningen.

En officer från kontraspionaget SmerSj kräver att få träffa överlöparen, som räddat dem alla från ett svårt nederlag. SmerSj-mannen tar med sig mannen runt hörnet och skjuter honom.

Ty SmerSj betyder ”Död åt spionerna” (Smert Sjpionam) och i den spionomani som härjade i Sovjet från början av trettiotalet var detta ett tillfälle för de annars onyttiga SmerSj-männen att rapportera hem att de gjort något. Det är artillerikaptenen Solzjenitsyns uppfattning.

I händerna på sådana människor var det Raoul Wallenberg hamnade.

Efter avsnitten om barndom och ungdomsår, affärsverksamhet och sju månaders livräddande hetsande arbete i Budapest följer så den sorgliga redogörelsen för alla dessa år då hans familj försöker trycka på de svenska diplomaterna för att de ska agera och kräva besked och helst Raoul själv från Sovjet.

UD tröttnade med tiden på Raouls familj, den empati sinade som borde ha varit självskriven och evig, men det värsta är alla detaljerna som Ingrid Carlberg drar fram om Sveriges ambassadör i Moskva 1944-1946 Staffan Söderblom, inklusive sovjetiska diplomatanteckningar.

Vid bara fyrtiofyra år fick han denna viktiga prestigebefattning, själv son till den legendariske ärkebiskopen Nathan Söderblom. Men hans agerande i ärendet Raoul Wallenberg är rena tjänstefelet, värre än brottsligt – en grotesk ständigt upprepad dumhet.

Vid ett tillfälle när Stockholm fått honom att stöta på hos sovjetiska utrikesministeriet MID noterar den förvånade sovjetdiplomaten att Söderblom uppmanar honom att svara Raouls familj att Raoul är död! Man slår sig för pannan och undrar om Söderblom var riktigt slug i huvudet. Dock, allt får sin förklaring.

Söderblom fick efter tjänstgöring i Moskva flytta i förtid till mer anspråkslösa posteringar och övergick 1951 till den fruktade befattningen ”ambassadör i disponibilitet”. Han var svårt psykiskt sjuk, genomgick till och med lobotomi. Detta var tyvärr den man som hos det gåtfulla Sovjet skulle agera för Raoul Wallenberg.

Det har noterats i pressen att Ingrid Carlberg berättar att västmakternas olika organ, i synnerhet CIA, under det långa kalla kriget dragit fram Wallenbergs öde för att visa Sovjetstatens uselhet.

Det hade väl varit konstigt annars?

Släkten Wallenbergs nuvarande ålderman Peter (Pirre, f 1926) berättar i en intervju för Ingrid Carlberg hur han, som av farsan Dodde skickats till Afrika, omkring 1960 av en slump tar in på ett hotell i Kapstaden. Portiern reagerar på efternamnet och frågar:

– Är ni  svensk? Släkt med Raoul Wallenberg?

– Ja, second cousin.

– Då får ni vårt finaste rum mot havet, sa portieren. Om ni behöver något, herr Wallenberg, säg bara till! Ni förstår, Raoul Wallenberg räddade mitt liv.

Läs Ingrid Carlbergs biografi! Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana; men hennes är svårt att överträffa.

Staffan Skott