Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus är expert på fötter

En fot kan gå sönder på många sätt. Magnus Malmberg vet det mesta om hur den ska lagas. Han är en av de första podiatrerna i Sverige, en ny specialistgrupp med inriktning mot medicinsk fotvård.

Magnus Malmberg, 30 år, från Gävle kan från och med nu titulera sig podiater.

Efter tre års studier på Karolinska institutet i Stockholm har han blivit expert på fötter och de sjukdomar och skador som de kan råka ut för.

– Utbildningen är ny i Sverige och vi är de första som genomgått den, säger han.

Magnus Malmberg är sjuksköterska och har tidigare bland annat arbetat i fyra år vid Citykirurgen i Läkarhuset i Gävle. Att han skulle vidareutbilda sig till podiater var inget han kom på själv.

– Nej, det var faktiskt en läkare här på Citykirurgen som tipsade mig om den här utbildningen. Det är jag tacksam för i dag. Utbildningen har varit bra och hållt hög kvalitet, säger Magnus

Fotskadeproblematik är något som länge intresserat Magnus. Utbildningen har gett honom en stabil teoretisk kunskapsgrund att stå på. Den kommer att behövas, menar han.

– Foten är mer komplicerad än man kanske tror. Den har 26 ben plus muskler och nerver.

Vad är det då Magnus och de övriga podiatrerna kommer att ägna sig åt? Eftersom yrkesgruppen är ny i Sverige är arbetsområdet inte helt definierat. Men i grund och botten handlar det om att ta hand om människor med olika slags fotproblem.

Podiatern är ingen läkare men har en medicinsk kompetens som räcker till att diagnostisera och behandla allt från idrottsskador och belastningsskador till nageltrång och vårtor.

En stor patientgrupp väntas bli diabetespatienter. Många med diabetes får problem med blodcirkulationen i sina fötter, något som i värsta fall kan leda till amputation.

Det finns ett stort behov av tidiga behandlingsinsatser inom det här området, menar Magnus Malmberg.

– Kan man förhindra amputationer sparar man både pengar och lidande, säger han.

Magnus Malmberg blir Gävles första podiater. Men var och hur han ska jobba är inte klart. Själv hoppas han få teckna ett vårdavtal med landstinget för att kunna starta en mottagning på halvtid vid Citykirurgen. Han är även öppen för andra samarbeten med landstinget och idrottsföreningar.

– Jag är rotad i Gävle och vill helst stanna kvar här. Så jag hoppas att det går att hitta en lösning som gör det möjligt.