Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja och Lukas populäraste namnen

/

Maja och Lukas - där har ni fjolårets populäraste namn på nyfödda.
Men det börjar också bli dags för Iris och Harry.

Annons

Maja var god tvåa 2007, och knep alltså förstaplatsen 2008. Tvåa på flickornas namntopp var Julia och trea Emma, enligt Alltombarn.se. Lukas klättrade från fjärde till första plats, och följdes av Oskar och Elias.
Under 2007 var Vilma och William de allra populäraste namnen. Kanske fick det en och annan av 2008 års nyblivna föräldrar att undvika just de namnen, för på årets lista har Vilma dalat till nionde plats och William till fjärde.
– Det är en jättestor trend att föräldrar gärna undviker namn som placerar sig på tio-i-topp-listan. Man vill inte var en i mängden i dag, säger Anders Malmsten, som tagit fram listorna, till Alltombarn.se.
Kikar man på de 100 populäraste namnen hittar man riktiga bubblare. Vad sägs om Iris, Jolin, Hedda, Hedvig och Leah som alla är nya. På pojksidan finns fyra nykomlingar på topp 100: Harry, Milo, Sam och Hjalmar.
Både Iris och Harry var moderna i början av 1900-talet. Och namn brukar återkomma med ungefär 100 års mellanrum.
– Det är dags nu för Harry, men Harry Potter måste ju ha inspirerat. Jag har väntat på det, säger namnforskaren Eva Brylla vid Institutet för språk och folkminnen till TT.

Mer läsning

Annons