Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Major skickades hem från uppdrag i Kongo

Det svenska försvaret vill ge majoren från Gävle sparken för fylla.
FN ger honom högsta betyg och rekommenderar honom till framtida toppuppdrag.
– Men det har inte kommit fram. Av någon anledning, säger majoren till GD.

Ärendet i försvarsmaktens personalansvarsnämnd fick stor uppmärksamhet under måndagen.

Nämnden vill avskeda en major från Gävle som är anställd i utlandsstyrkan och som fram till i april var stationerad i Kongo.

Där ska majoren ha brutit mot försvarets uppförandekod genom en händelse den 4 april då hans närmast överordnade hittade en kvinna i hans bostadsrum.

Dessutom var majoren enligt sin överordnades bedömning inte ”tjänstbar”, det vill säga så nykter han hade kunnat gå i tjänst vid en viss tidpunkt.

Vid ett möte i ansvarsnämnden fattades ett beslut om ”tilltänkt avsked”, som majoren informerades skriftligt om i fredags.

Beskedet löd att majoren inom en vecka måste begära särskild överläggning om han hade något att invända mot att bli avskedad.

– Och det har jag. Jag motsätter helt vad som påstås, säger majoren till GD som träffar honom i bostaden.

– Nu blir det ett juridiskt ärende där jag har kontakt med fackförbundet och kan komma att stämma försvarsmakten.

– Jag kan inte föregripa den juriska processen men kan konstatera att det enda som är bevisat om kvinnan är att det inte är bevisat att något hänt.

Majoren avvisar också att han drack alkohol så att det inverkade menligt på tjänsten.

– Regeln om ”tjänstbarhet” brukar tolkas som att det går att dricka två öl. Det har jag gjort. Det har inte påverkat min tjänstbarhet.

Majoren är påtagligt skakad. Först kom det snabba hemsändandet från Kongo, efter en tidvis svår tjänstgöring som militär observatör i farliga områden.

Sedan följde nästan två månaders väntan i Sverige på samtalsstöd för att bearbeta upplevelserna.

– Först i dag, när det här kom i radion, ringde försvarets psykolog. Jag frågade om det fanns något samband, men det skulle det inte vara fråga om.

I handlingarna från ansvarsnämnden som medierna redogjorde för i går fanns bara uppgifter som svärtar ned majoren.

Dock existerar andra handlingar som är uppenbart intressanta och som visar att FN ville behålla den svenske majoren i tjänst.

Innan majoren sätts på planet skriver enheten för särskilda undersökningar inom FN-missionen att det inte finns några som helst anmärkningar mot honom.

Tvärtom ger det tjänstgöringsintyg som FN upprättar vitsord av yppersta klass.

I bland annat kategorierna professionalitet, kommunikation, lagarbete och uppförande får majoren betyget fem på en femgradig skala.

Även för de sex andra kategorierna i utvärderingen får majoren betyget fem, där fem står för ”outstanding”.

Ett FN-befäl som yttrar sig om majoren ger ”starka rekommendationer” för framtida uppdrag högt upp i ”hierarkin”.

Den svenska försvarsmaktens uppfattning om majoren står i bjärt kontrast till FN:s.

– Men det har inte kommit fram. Av någon anledning, säger han, och visar de undertecknade och vidimerade handlingarna som ger en annan bild av hans insatser.

I går, när ett stort antal medier rapporterade om honom utan att höra av sig för att få höra hans version av det inträffade, mådde majoren dåligt.

– Jag har varit med om det mesta. Och jag kan skratta till när vi sitter här. Men om någon timme när du har åkt kommer jag att bli deppig igen, säger han.