Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritet för tidigare fullmäktigemöten

GÄVLENästa mandatperiod ska kommunfullmäktiges sammanträde börja klockan 14.00 i stället för som nu klockan 16.00.

En liten fråga kan tyckas. Men glöm det.
Att döma av den utdragna debatten var förslaget från POG-kommittén en av kvällens viktigaste frågor.
De hårdaste motståndarna fanns bland moderater och folkpartister som också reserverade sig mot beslutet.
- Jag kan nästan lova att ingen här kommer att sluta prata före klockan 22.00. Är det tänkt att vi ska äta middag eller supé här? Det här är slöseri med resurser, hävdade Carl-Göran Wallman, m, som ville se en oförändrar starttid.

Svårare att komma ifrån
Flera ledamöter som var kritiska mot förslaget menar att det kan bli svårare för fritidspolitiker att komma ifrån sitt arbete. Om mötena ska börja redan klockan 14.00 så försvinner en hel eftermiddag.
Dessutom finns en risk att det försvårar för allmänheten att ta del av mötena om de börjar tidigare på dagen.
Majoriteten hävdar å andra sidan att arbetsmiljön för ledamöterna blir bättre med en tidig starttid. Många har varit uppe tidigt på morgonen och har inte så mycket energi kvar att ta beslut klockan 21.00.

Kan sluta tidigare
- Förhoppningsvis kommer sammanträdena att sluta tidigare, även om det förstås inte finns någon garanti för det, menar kommunalrådet Mats Ågren, s.
Under debatten diskuterades även ett yrkanden från vänsterpartiet där man
bland annat anser att de sakkunniga i kommunala bolagsstyrelser inte bör ha rösträtt. Även miljöpartiet ställde sig bakom detta yrkande som däremot inte gick igenom.
MARIA BRANDER