Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten i Hofors måste hushålla med pengarna!

(M, C, FP, KD), svarar på ordförande i Socialnämnden, Diana Blomgrens, S, debattartikel den 1 juli gällande äldreomsorgen.

Socialdemokraterna i Hofors kommun har inte längre egen majoritet men trots att de i decennier styrt båten har de ändå inte kunnat förvalta kommunens tillgångar. Kommunen har inte sparat något de gångna åren trots den höga skatten - plånboken var tom redan långt innan den världsomfattande ekonomiska finanskrisen slog till. Nu gör majoriteten desperata försök till besparingar som enbart kommer att leda till ökad otrygghet bland kommunens invånare.

I Allians Hofors (M, C, FP, KD) budget valde vi andra vägar än de kortsiktiga lösningar som en skattehöjning innebär. Vår budget syftar till att lösa problem mer långsiktigt för att istället fokusera på kommunens kärnverksamheter. Vårt förslag innebär besparingar men framförallt en utveckling av kommunen som kan förverkligas bland annat genom att sälja ut delar av Hoforshus bostadsbestånd istället för att idag slösa miljoner på att riva hus.

Vi i Alliansen vill utveckla boendet i kommunen och på så sätt även öka inflyttningen vilket i sin tur genererar ökade skatteintäkter. Viljan att hitta positiva, kreativa och långsiktiga lösningar som lockar människor att flytta till kommunen finns idag inte hos den styrande majoriteten. Majoriteten väljer istället att göra stora besparingar inom bland annat äldreomsorgen.

Vi i Alliansen anser att socialnämndens verksamhet tillhör kommunens mest basala. En översyn av kommunens samtliga verksamheter bör göras för att lyfta fram kärnverksamheterna såsom skola, vård och omsorg – dessa skall prioriteras medan verksamheter som inte tillhör kärnverksamheterna och som har en alltför låg allmännytta och hög kostnad skall utgöra förslag till besparingsåtgärder på så sätt hushållar vi bättre med pengarna.

Självklart är vi angelägna om att skapa en god arbetsmiljö för de anställda inom vård och omsorg. Samtidigt vill vi värna om människors trygghet, därför är det av stor vikt att de boende och deras anhöriga samt de presumtiva boende (kommunens invånare) ska få inflytande över hur äldreomsorgen ska formas. För oss handlar det om att skapa trygghet och att sätta individen i centrum. Det förslag till en så kallad utveckling av äldreomsorgen som majoriteten nu drivit igenom ser vi enbart som neddragningar och avveckling!

Majoriteten tycks anse att de gamla ska bo ensamma och otrygga samt att ansvaret för vården skall läggas allt mer på de anhöriga. Återigen trycks vården till hemmen och det kommer bli allt svårare att få en särskild boendeplats beviljad.

Vi befarar dessutom att för hemtjänsten kommer detta innebära en ökad vårdtyngd och påfrestningar för dess personal. Vilket blir en konsekvens av att man lägger ner 14 särskilda boende platser och omförvandlar ytterligare 6 särskilda boendeplatser platser till ett demensboende.

Att 12 lägenheter ska ha stått tomma varje månad under detta år är inte den information vi har fått tagit del av i socialnämnden. De rapporter vi fått visar att antalet beviljade ärenden har i stort sett överensstämt med antalet lediga boenden.

Ett trygghetsboende är för oss mer än att samla enbart äldre i ett flerbostadshus. Det innefattar även en reception med personal, gemensamhetsutrymmen samt olika insatser för att de boende ska känna sig trygga i sina hem. Det som majoriteten benämner som trygghetsboende är i realiteten endast vanliga lägenheter. Att utöka platser inom de särskilda boendet när de en gång har lagts ner kommer bli svårt hur man än väljer att hantera de tomma platser som uppstår efter denna avveckling.

Då majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen ser avveckling som utveckling är då Hofors kommun verkligen vänligast i Sverige?!

Allians Hofors

Ziita Eriksson,

Moderaterna

Helena Wikström,

Centerpartiet

May Hedlund,

Folkpartiet

Rolf Ekström,

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel