Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Majoriteten vill ha varg - och jakt"

Miljöminister Andreas Carlgren, C, kom till Ockelbo för att diskutera vargfrågan med LRF, jägarförbundet och personer som fått sina djur dödade av varg.

– Den breda majoriteten vill ha varg och vill ha jakt. Nu gäller det för regeringen att hitta en lösning, sa han efteråt.

Andreas Carlgren fick frågan hur många vargar som ska finnas i Sverige. Han svarade då:

– Vi ska ha en gynnsam bevarandestatus. Men jag kan inte säga exakt hur många det innebär. Ju mindre inavlade vargarna är, desto mindre kan stammen vara. I varje fall blir det inte 1 000 vargar, så många kan det inte bli.

Beslut om antalet vargar och om licensjakt fattas av riksdagen. Enligt Andreas Carlgen är det så mycket som 85 procent av ledamöterna som är för licensjakt i Sverige.

Men just licensjakten var det ingen som ifrågasatte.

– Regeringen har en bra ambition, den har kört i gång ordentligt och tagit tydliga beslut, till exempel om licensjakt, sa jägarförbundets Per Mellström från Ockelbo.

Han var snarare kritisk till att vissa beslut tas på EU-nivå.

– Sverige ska själv få bestämma och besluten ska också regionaliseras, det vill säga fattas av dem som bor i regionerna, ansåg han.

Jan Thorén, ordförande för LRF i Gävleborg, anmärkte på den långa processen vid skyddsjakt.

– Det måste bli bättre smidighet, det är för mycket pappersarbete och tar för lång tid till att fatta besluten.

Han anser det vara fel att rovdjuren koncentreras till mellersta Sverige och vill se en större spridning av dem till övriga län i landet.

Enligt Andreas Carlgren håller det på att ske för fullt just nu.

– Allt fler län får varg. Vi ser att de till och med etablerar sig i Stockholms län.

Nu planeras det att föra in vargar i landet. Men enligt Andreas Carlgren innebär det ingen långsiktig lösning och säger att det måste till andra metoder i framtiden.

– Vargarna behöver få kontakt med sin omgivning. Om det kommer in vargar över gränsen då och då behöver vi inte plantera in dem.

Andreas Carlgren är väl medveten om hur hätsk, svart-vit och infekterad debatten om vargen kan bli.

– Jag hade räknat med en polariserad debatt och tycker inte den är vare sig överraskande eller besvärlig. Nu gäller det att gå från en polariserad debatt till samarbete .

Han fick frågor om skyddsjakten.

– Vikigast är att ha regler som är klara och tydliga och att skyddsjakten ska grunda sig på de problem som finns.

Under mötet togs förstås upp problemet med att lantbrukare får sina djur både döda och skadade av rovdjur.

Enligt Jan Thorén är de elstängsel som finns alldeles för svaga för att hålla rovdjuren borta.

Och att djurhållarna får ersättning för varje djur som dödas innebär ingen större tröst.

– Då måste djuret hittas så att det kan bevisas att det blivit dödat av ett rovdjur. Vargen är största problemet eftersom den lustdödar också. Andra rovdjur dödar för att äta.

Jan Thorén ville sätta fingret på den traumatisk upplevelse det innebär för lantbrukare att finna sina dödade djur så hårt åtgångna.

– Rovdjuren är brutala när de dödar och de skadar illa. När djurägaren hittar ett djur som dödats kan det bli riktigt jobbigt för honom.