Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten vill höja skatten i Gävle

(Ny version) Den politiska majoriteten i Gävle vill höja kommunalskatten med 75 öre. Det ska ge 600 miljoner kronor extra över en treårsperiod.

Annons

På en presskonferens i stadsbiblioteket på måndagen berättade kommunalråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om sitt gemensamma förslag till mål och ekonomiska ramar för 2014-2017.

Den stora nyheten var att majoritetspartierna vill höja skatten. 75 öre extra ger kommunen en intäktsökning på 141 miljoner kronor år 2014 och totalt cirka 600 miljoner kronor för åren 2014-2017.

– Det ger oss förutsättningar att fortsätta utveckla verksamheten utifrån Gävlebornas önskemål och behov, säger kommunalrådet Carina Blank, S.

– Vi har viktiga saker som vi vill göra, samtidigt som prognosen för arbetslösheten har försämrats. Vi vill inte komma i ett läge där vi hamnar efter och måste tokspara, säger kommunalrådet Marita Engström, V.

Men spara måste kommunen göra ändå. Effektivitetskravet på 1,5–1,75 procent kvarstår.

Samtidigt lyftes satsningar på att få fler i arbete fram. En ny politisk näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd ska sätta tydligare fokus på frågan, och 35 miljoner kronor avsätts till kommunala praktikplatser, främst inom IT.

– Även korta praktikplatser kan vara ett första steg in på arbetsmarknaden eller ge inspiration till utbildning, säger Carina Blank.

Satsningar görs även på fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Fritidshemmen ska utvecklas i samarbete med Kulturskolan och idrottsföreningar.

– Familjer ser olika ut och jobbar olika tider. Där har vi ett uppdrag att se till att tillföra barnomsorg för alla upp till 12 år, säger Marita Engström.

Dessutom utlovas nu att en arkitekttävling om ett nytt stadsbibliotek ska genomföras 2014.

Politikerna betonar att skattehöjningen inte bara handlar om att man ska finansiera en ny fotbollsarena på Sätraåsen. Enligt Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson behövs skattehöjningen både för att kunna behålla befintlig kommunal service och för att ha råd med flera nya satsningar, som bättre cykelvägar. Som Gefle Dagblad berättat går kommunen mot ett underskott på 59 miljoner kronor i år.

– En skattehöjning är inget man strävar efter, men utifrån det verkliga läget känns det nödvändigt, säger han.

Men har Gävleborna råd med en skattehöjning?

– Ja, vi har nog bättre råd med höjd kvalitet än motsatsen, svarar Carina Blank.

– Visst, att höja skatten drabbar dem med låga inkomster, och det är klart att det inte är någon höjdare. Men det man ska komma ihåg är också att vi håller uppe välfärden och investerar. Det skapar jobb, säger Marita Engström.

Förslaget till mål och ramar ska godkännas politiskt av kommunstyrelsen i morgon, tisdag, och av kommunfullmäktige på måndag. Det slutgiltiga beslutet om skattesatsen tas i samband med att nästa års budget godkänns i slutet av året.

Annons