Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makten hemma

Annons

Äldre människor är individer. De måste så långt det är möjligt själva få bestämma över sin tillvaro, säger medicinprofessorn och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen Barbro Westerholm, nu själv 76 år, och ledamot av den arbetsgrupp inom Folkpartiet som ska ta fram partiets nya socialpolitik.

Ja, naturligtvis ska äldre bestämma över sig själva. Att det behöver påpekas – eller betonas – är skamligt. Det finns dock en tradition i att myndigheter och vårdare av skilda slag vill bestämma över äldre. Den som behöver hjälp får finna sig i att lyda order.

Politikerna har lagt för mycket fokus på frågan om fler privata alternativ inom äldreomsorgen. Nu är det dags att sätta de gamlas önskemål i centrum, säger Barbro Westerholm. Hon vill ha nya riktlinjer från Socialstyrelsen och menar att framför allt måste hemtjänsten bli mer flexibel. Biståndsbesluten har blivit mer och mer detaljerade och därmed får de äldre inte säga till vad de själva vill ha. Detta är just ett exempel på att den som får hjälp ska ta vad den får eftersom någon diffus maktmänniska har bestämt det.

I stället för att en biståndshandläggare inom kommunen, som i dag, fastställer att en pensionär får hjälp med städning en timme ska ”stödtid” beviljas, anser Barbro Westerholm.

Innehållet i den stödtiden ska förstås den äldre få bestämma över i samråd med hemtjänstens personal. Är det vackert väder ska den äldre kunna säga att han eller hon vill gå ut och gå i stället för att sitta inne och få städat. Tvätten kan få ligga en dag om det i stället är mera nödvändigt med att dammsuga inför besök av släkten och så vidare.

I Falun har man ökat inflytande från de äldre. När hemtjänsten kommer säger man ”hej, vad vill du ha hjälp med i dag?”. Kunden, den äldre, får bestämma hur tiden ska disponeras. I Falun ser man inga nackdelar med det här.

Rimligtvis ska alla bestämma i sina egna hem. Detta att man blir äldre och tappar ork och förmåga innebär inte att man också tappar förmågan att vilja bestämma i sitt eget hem. Det är nog bra med välstädade golv och en ren diskbänk men välbefinnandet beror också av annat, till exempel att få sällskap till affären eller att enbart ta en promenad. Allt det som till den snäva kretsen hemmet måste den som bor där få bestämma över.