Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktens män inte viktigast

Gävle har utan tvekan en rik historia, väl värd att uppmärksamma. Vilka delar i detta rika kulturarv som vi ska uppmärksamma särskilt är emellertid inte självklart.

Vad man i Gävle väljer att särskilt lyfta fram i stadens historia påverkar bilden av oss själva och staden i nuet och kanske även våra förväntningar på framtiden. Att lyfta fram Kristofer av Bayerns namnteckning ger en bild av stadens grundande.

Ett annat sätt att beskriva stadens grundande är att uppmärksamma de kvinnor och män som först bosatte sig vid Gavleån och hur de genom fiske, jordbruk och samarbete lade grunden för det vi i dag kallar Gävle.

När historien ska brukas i samhället är det därför av vikt att man ingående reflekterar kring vad man vill lyfta fram, hur detta skall göras och framförallt varför vissa delar av det förflutna skall prioriteras. Är det maktens män och deras underskrifter eller kanske kvinnors och mäns gemensamma strävanden och skapande som behöver synliggöras?

Många människor och händelser har skapat det Gävle vi lever i i dag och frågan är om det inte är viktigare att uppmärksamma till exempel hur Gävlebor av olika politiska uppfattningar i början av 1900-talet enades i kampen för allmän och lika rösträtt.

Maktens män som firar tidigare mäns maktutövning är bara ett sätt att bruka historien på och Gävles historia förtjänar en bättre behandling.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare