Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktkamp från 1600-talet

– Scen 7D, tagning 1. Varsågoda.
– Nej! Nej, ni rör henne inte.

Annons

Elegant 1600-talskostymerad går Kent Öberg fram mot den enklare klädda Peter Endahl som hytter tillbaka med pekfingret. Runt dem på den blommande sommarängen står medspelarna i siden och vadmal och filmteamet. Efter en omtagning är det dags för nästa scen, där Mikael Hyvärinens krutrökssotiga sergeant ska skratta.

Ängen är förvandlad till spelplats för Tolv pund, ett maktdrama från 1600-talet. Lågmält och samspelt filmar de scen efter scen. På lördag ska alla scener vara filmade och SMHI har hotat med regn i veckan.

– Vi forcerar lite. Alla lyxtagningar väntar vi med, säger Marko Kattilakoski.

Han regisserar, har gjort kläderna till de 13 skådespelarna och tillsammans med Johan Karlsson, som håller i kameran, skrivit manus.

Filmen handlar om vad som händer en grupp soldater och andra när den enda som vet vad de ska göra på platsen skjuts till döds och en maktkamp tar sin början. De första scenerna filmade de förra sommaren i Harmånger och resten nu.

Marko Kattiloski har arbetat med filmen i flera år parallellt med en annan film som också utspelar sig på 1600-talet.

Forlorn Hope heter den andra filmen som hade premiär på Filmstaden i Gävle för två veckor sedan.

– Det här är en hobby. Jag filmar i stället för att spela golf, samla på frimärken, gå på hockey eller måla tavlor, hinner Marko Kattiloski berätta innan regiuppgifterna tar vid.

Skådespelarna och resten av teamet väntar på ängen efter lunchpausen. En av de filmklara är Hilding Larsson, försedd med musköt.

– Jag känner Marko och har filmat lite själv, förklarar han hur han hamnat i rollen som soldat.

Han har klarat av sina scener med repliker och berättar att när de avbröt för mat var de mitt uppe i att filma ett tumult som uppstår när det ska avgöras vem som bestämmer i gruppen.

Lisa Müller går runt och bättrar på krutdammiga ansikten och lortiga tänder. Filmteamet snackar ihop sig och sedan är det dags att börja filma.

– Scen 7D, tagning 1. Varsågoda, säger Marko Kattilakoski.

När alla scener är tagna väntar ett halvårs arbete med redigeringen innan den 28 minuter långa filmen kan ha premiär någon gång under nästa år.

”Det här är en hobby. Jag filmar i stället för att spela golf, samla på frimärken, gå på hockey eller måla tavlor”

Marko Kattiloski

regissör