Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktmissbruk i kommunhusen

/
  • Partier som haft majoritet i årtionden kan frestas att ta makten för given och att unna den innersta kretsen av lojala politiker och tjänstemän en och annan rekreationsresa eller krogkväll.

Dramaturgin är klassisk: Stenhård reporter från riks-tv börjar gräva i den lilla kommunens bokföring.

Annons

Hittar oklarheter och oegentligheter. Tv-tittarna fås att vrida sig av lika delar medlidande och förakt när intervjuoffren försöker värja sig genom att upprepa inövade fraser om bristande rutiner och ofullständiga detaljkunskaper.

I onsdags handlade SVT:s Uppdrag granskning om diverse skumraskaffärer i Solna kommun. Oseriösa byggföretag hade anlitats gång på gång, också i strid med gällande avtal med andra företag. Kommunen hade heller inte kontrollerat vad som reparerats och levererats, utan betalat fakturor som konsekvent överdrev arbetsinsats och materialkostnader. Ovanpå det, den obligatoriska ”studieresan” som innehöll mer av vinprovning och nöje än arbete. Skattebetalarna stod för notan.

Slutscenen, där Janne Josefsson förgäves jagar runt efter något kommunalråd att avfyra de sista ödesdigra frågorna mot, fulländar dramaturgin. Ingen vill ta ansvar när fusket uppdagas, och de kommunala målsättningarna om öppenhet och tillgänglighet visar sig vara tomt prat. Scenen är öde när ridån går ner.

Det är bra tv.

Vi har sett detta förut och vi kommer att få se det igen: slarv med skattebetalarnas pengar, nonchalant inställning till förtroendeuppdraget och en benägenhet att gömma sig när slarvet uppdagas. SVT:s granskning blottlade ganska allvarliga fel, och det finns skäl att misstänka att allt kanske inte står alldeles rätt till i den solnska kommunkulturen.

Muthärvan i Göteborg som fortfarande utreds är en egen historia, nästan osannolik med sina många trådar. Göteborgsandans rykte lär aldrig bli helt återställt.

Sedan finns de många nyanserna i gråzonen. ”Representation” är en fallgrop. Traktamenten och taxiresor erbjuder också rika möjligheter att mjölka systemet.

Få saker upprör skattebetalarna mer än politiker som skor sig och de sina på det allmännas bekostnad, också om beloppen är relativt oansenliga. Miljonerna som försvinner i skrytbyggen och illa skötta affärer borde kanske uppröra minst lika mycket.

Partier eller allianser som haft majoritet i årtionden frestas att ta makten för given. Då är det lätt hänt att sätta sig över reglerna: ta genvägar kring krångliga upphandlingar, betala ut orimliga avgångsvederlag och politikerpensioner, eller unna den innersta kretsen av lojala politiker och tjänstemän en och annan rekreationsresa eller krogkväll under tveksamma förevändningar.

Regelbundet maktbyte är förstås ingen garanti för kommunal redbarhet, men nog tycks det som att politisk cirkulation kan avhjälpa en del slarv, halvskumma arbetsprocesser och svågerpolitik.

Susanna Birgersson, GD

Annons