Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målare i fast repetition

Hofors föräras i dag med öppningar av inte mindre än två utställningar med två konstnärer från trakten.

Den ena på Galleri BGB som är inne på sitt nittonde år med konstentusiasten Bengt-Göran Berg vid rodret. De ställer ut Lisa Carlén, uppvuxen i Hofors men nu bosatt i Sandviken. ”Med olika strumpor på” är namnet på utställningen som består av sjutton oljemålningar där en majoritet av färgerna och nyanserna går i lila, blått och rosa.

Ibland känns kanske färgerna allt för tydliga. När färgerna är mer återhållsamma som i ”112” funkar det bättre. Två motiv som återkommer i flera av målningarna är fåglar och clowner. ”Sista bädden”, ”En springa av ljus” och ”(Så känner man sig ibland) Clown” har alla klassiska clownmotiv. Clownmotiven kanske inte är de mest inspirerande men åtminstone titeln på den sistnämnda tavlan ger en lite djupare känsla för målningen. Bäst tycker jag repetitionen i serien ”Balkongräcke l, ll, lll & lV” funkar, ett balkongräcke i närbild i olika nyanser.

Repetition jobbar även Ulla Helenius-Reit med i sin utställning ”Dagarnas skum” på Galleri Boken i Hofors bibliotek. Hennes utställning med målningar i olja på plåt och screentryck på emalj känns spännande. Helenius-Reits användande av färger ter sig en aning annorlunda än Carlén även om man nödvändigtvis inte måste jämföra de två. Här är det ljusare och mattare färger som dominerar.

I emaljserierna ”Slussen 1 2 3 4 5”, ”Sitter 1 2 3 4” och ”Folkhemmet 1 2 3 4 5 6” gör hon precis som Carlén där flera tavlor repeterar samma motiv i olika nyanser.

Helenius-Reit tar sig också an porträtt i olja på tre svenska litterära giganter; Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och Karin Boye. Alla bär de lite av samma ikoniska känsla som Andy Warhols Marilyn Monroe-porträtt.