Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena eller Måns?

I kväll håller hela Sandviken med omnejd tummarna med pekfingren på mobiltelefonen för stålstans stolthet, mezzosopranen Malena Ernman.

Ska hon ta sin och låtskrivaren Fredrik Kempes operakryddade ”La Voix” med sig ända till Moskva?

– Förhoppningsvis ringer de och röstar på mig också. Det gick ju bra i Malmö, men nu är det final och det kan gå hur som helst. Det skulle förvåna mig mycket om inte Måns Zelmerlöw låg bra till. Men alla har chansen, jag tycker till exempel att det är fantastiskt att Caroline af Ugglas har seglat upp som en favorit.

– Jag är fortfarande förvånad, smått chockad, över all respons jag fått efter deltävlingen, utbrister Malena när vi talade med henne alldeles innan gårdagskvällens genrep i Globen.

Spelbolaget Betsafe.com och flera andra spelbolag tror att hon och Måns Zelmerlöw har störst chans att vinna Melodifestivalen. Oddsen för båda är 3,15 medan Caroline af Ugglas räknas som en outsider med oddset satt till 4,65. Övriga står långt efter i favorittipsen.

– Malena Ernman är en bedårande kvinna med en fantastisk röst som vi tror kommer att räcka långt. Det är en något udda schlagerlåt men vi tror att den går hem i stugorna. Måns hade vi som favorit från början och han gick vidare direkt till final så vi har inte ändrat uppfattning där, säger Betsafes oddssättare Fredrik Näsberg.

– Jag är uppriktigt sagt rörd över all uppmärksamhet, även om jag faktiskt inte hunnit med att läsa så mycket om förhandsspekulationerna, replikerar Malena. Jag var i Frankfurt i början på veckan och sen har det inte funnits tid till så mycket annat än repetitionerna och diverse intervjuer.

Börjar det pirra i magen?

– Ja, litet grand, men så ska det vara. Jag känner att självförtroendet växt, är stabil och tänker gå ut på scenen med glimten i ögat och genomföra låten på bästa sätt.

Har du gjort några korrigeringar jämfört med Malmö-insatsen?

– Ja, litet grand. Exempelvis har jag stramat åt klänningen en bit, hehe. Annars är det bara lite finkamning som gällt. ”La Voix” sitter nu riktigt ordentligt.

Den poppiga versen spetsas med en operarefräng och det har uppenbarligen gått hem i stugorna. Numret sticker onekligen ut, med teatermasker, gravallvarliga dansposörer och pompösa gester.

Även konkurrenterna är livrädda för Malenas bidrag:

– Det största som skulle kunna hända mig är att jag vann, men det blir en tuff kamp och jag tror att Malena Ernman blir riktigt farlig. Hon skulle funka bra, tror Måns Zelmerlöw.

– Vem jag tror vinner...? Det är svårt, men Malena Ernman kanske, säger Caroline af Ugglas.

– Malena Ernman har en stor chans. Hon har en cool show och en väldigt fin utstrålning, tycker Erik Segerstedt.

– Om jag måste säga någon så tror jag att Malena Ernman vinner, säger Sofia.

Och Malena är beredd. Hon har aldrig varit i Moskva och Ryssland tidigare, men vet en del eftersom pappa Lars arbetat där för Sandviks räkning och rest runt en del.

– Jag ska faktiskt dit och jobba om två år, men det vore skojigt om jag fick åka dit redan i vår. Jag är i alla fall redo om det skulle gå så väl, almanackan är tom de datum som gäller, deklarerar Malena.

Precis som i Malmö går hon ut som sista deltagare i finalfältet. Vi hoppas att hon därefter kan stryka den ena av ettorna i startnumret 11.

Till sist en liten uppmaning från en lokalpatriot: Rösta på Malena Ernman.

Telefonnumren är 099-23 011 (3,95 kr), 099-32 011 (9,90 kr). Det är allt ni behöver veta inför kvällens schlagerdramatik.

Nåja, vinner Molly Sandén med ”Så vill stjärnorna” så gläds vi också med hennes sångcoach, Johan Jämtberg från Helges i Andersberg. Mollys närvaro lyfter den flera nivåer. En stjärna är född, den saken är klar.