Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet: Stoppa utförsäljningen

Missnöjet pyr bland hyresgäster i Sätra och Bomhus som nu börjar formera sig. Målet är att stoppa planerna på att sälja 737 av Gavlegårdarnas lägenheter. Till sin hjälp har de Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet.

Annons

Som GD berättat tidigare planeras en försäljning av 737 av Gavlegårdarnas hyreslägenheter. Det definitiva beslutet väntas klubbas igenom på fullmäktigemötet den 15 december.

Vänsterpartiet tänker rösta nej men har insett att partiet inte kan stoppa beslutet på egen hand. Därför har partiet i veckan bjudit in till öppna möten i både Bomhus och Sätra där de aktuella lägenheterna ligger.

– Vi tänker kämpa för att stoppa försäljningen, men för att det ska gå måste vi väcka opinion, säger fullmäktigeledamot Marcus Zingmark, V.

Hyresgästföreningen, som är en partipolitiskt obunden organisation, nappade direkt eftersom många av dess medlemmar uttryckt oro och efterlyst aktion.

– På uppmaning av hyresgästerna har vi tryckt upp namnlistor och lappar att sätta upp i fönstren med budskapet "Sälj inte mitt hem", säger Ulla-Maja Moilanen, ordförande för avdelningen i Bomhus.

De boende har i huvudsak tre farhågor:

1. Att den nya ägaren ska göra omfattande renoveringar som gör att hyran skjuter i höjden och de inte har råd att bo kvar.

2. Att hyresvärden missköter underhållet men ändå höjer hyrorna.

3. Att möjligheten till boendeinflytande försvinner.

– Gavlegårdarna ska vara glada att så många vill ha kvar dem som sin hyresvärd, säger Claes Pile, utredare på Hyresgästföreningen.

Annica Enroth var en av runt 30 personer som dök upp på mötet i Sätra på torsdagskvällen. Hon bor i ett av de aktuella husen i Bomhus och tänker göra allt som står i hennes makt för att förhindra en försäljning.

På Facebook har hon skapat en grupp som uppmanar alla som är emot att dyka upp på kommunfullmäktiges möte.

– Jag är rädd för att det ska komma en dålig hyresvärd. En som inte tar hand om sina hyresgäster eller sina lägenheter. Och att det finns en risk att de omvandlas till bostadsrätter, det är nog min största farhåga.

Lena Palm bor själv inte i någon av de 737 lägenheterna men ville ändå visa sitt stöd. Hon har varit i exakt samma situation som hyresgästerna i Sätra och Bomhus är nu.

– Jag bodde i en Gavlegårdarnalägenhet som såldes till en privat hyresvärd för fyra år sedan, säger hon.

Enligt henne blev försäljningen ett nedköp för de boende.

– Allt var mer välskött innan, anser hon.

På mötet nåddes hon dessutom av nyheten att fastigheten hon bor i precis sålts vidare ytterligare en gång (se separat artikel). Hon hade inte fått någon information om planerna och vet inte hur försäljningen kommer att påverka henne själv och grannarna.

– Det är en osäkerhet och en otrygghet om allmännyttan börjar sälja sina lägenheter. Alla måste kunna bo oavsett livssituation, säger Lena Palm.

Pengarna som Gavlegårdarna får från försäljningen ska finansiera bygget av minst hundra nya lägenheter om året. Både Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet vill också att nya lägenheter byggs i Gävle, men menar att Gavlegårdarnas ekonomi är så pass god att någon utförsäljning inte är nödvändig.

– Det här kan inte vara det enda sättet, säger Marcus Zingmark, V.

– Bolaget har god soliditet och mycket egna pengar. Och det är inte dyrt att låna nu, säger Claes Pile.

LÄS MER:

Gavlegårdarna vill sälja över 700 lägenheter

Stor oro för hyreshöjning