Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmö behöver ingen hjälp från Gävle med mottagandet av ensamkommande barn

På onsdagen fick Gävles socialtjänst besked att Malmö inte behöver hjälp med att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Inte just nu i alla fall.

– Det är en kombination av kraftigt minskad tillströmning av ensamkommande barn och att Malmö har avlastning av tre andra kommuner som räcker för stunden, säger Mats Collin, förvaltningschef Socialtjänsten.

Läs mer: Gävle ska hjälpa Malmö – men saknar boende för flyktingbarnen

Läs mer: KLART: Gävle tar emot fler ensamkommande barn

Under kommunstyrelsens sammanträde den 8 december beslutade Gävles politiker att teckna en överenskommelse med Migrationsverket för att stödja Malmö som ankomstkommun för barn och unga. Alla partier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet. Överenskommelsen innebar att Gävle kommun helst före nyår skulle skapa 40 platser för ensamkommande barn, Men nu meddelar alltså Malmö kommun att ingen hjälp behövs för stunden.

– Vi hade ett telefonmöte igår med bland annat Malmö Stad, Migrationsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap när vi fick klart besked om att Malmö inte behöver avlastning av oss just nu. Vi får nya besked i januari om vår hjälp behövs eller inte, säger Mats Collin.