Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målvakterna äger isen i Valbo

Valbo ishall rymmer den här veckan 30 unga hockeymålvakter från när och fjärran. Målvaktsskolan inleder Valbo Hockey Clubs tre veckor långa årliga hockeyskola.

Hockeyskolan i Valbo ishall har tio år på nacken. Målvaktsskolan där-emot är ganska ny. Det var förra året som Valbo Hockey Club på initiativ av tre föräldrar drog igång en särskild skola för målvakter.

– Man glömmer oftast bort målvakten och tänker inte på att de behöver en lite annan träning än de andra, ändå står de väldigt mycket i fokus. Jag tror att det krävs en speciell typ av personlighet, man måste vara stark mentalt, för att bli målvakt, säger föräldern Håkan Henriksson, en av de tre initiativtagarna.

Förra året deltog elva målvakter. I år samarbetar Valbo Hockey Club med GDI, Goaltender Development Institute, världens största målvaktsorganisation. Nästa år är det tänkt att GDI helt ska ta över den första veckan av hockeyskolan. I år deltar 30 barn och ungdomar i åldrarna åtta till 14 år.

– Intresset är enormt stort och det är kul, säger huvudtränaren Daniel Stöp.

En riktigt bra målvakt behöver mer än bara teknisk skicklighet. På målvaktsskolan får de den träning de behöver, säger han.

– Det räcker inte med ren teknik. Det krävs spelförståelse och skridskoträning också. En målvakt kan till exempel vara kass rent tekniskt men klara sig på att vara rätt placerad, säger Daniel Stöp.

Av de 30 deltagande målvakterna finns endast en tjej, 13-åriga Linnea Holterud Olsson som kommit ända från Kongsvinger i Norge. Men hon är van. Hemma i laget Kongsvinger Knights är hon en av två tjejer i ett lag med annars bara killar.

– Det är kul att spela hockey men allra roligast att vara målvakt. För det är då man räddar pucken, säger Linnea.