Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma anmäler skoltröjföretag

En mamma anmäler ett skoltröjföretag till Konsumentverket.
Det låter elever beställa utan föräldrarnas vetskap och godkännande.

Maria Lindberg reagerade förra våren när den skoltröja som hennes dotter i nian beställt visade sig kosta 320 kronor. Hon sitter i föräldrarådet och har nu tagit upp frågan med skolan.

Varken rektor eller lärare har något med skoltröjorna att göra utan det sköts av elever, som tar emot beställningar och samlar in pengar. Föräldrar och andra målsmän behöver varken bli informerade eller godkänna beställningen och köpet.

– Det är det jag tycker är så fel, säger Maria Lindberg som har anmält årets tröjsäljare till Konsumentverket.

Hon får stöd av konsumentvägledare Kristina Fält. Hon anser att eftersom det är en beställning räknas det som ett kreditköp och ingen under 18 år får ingå avtal om sådana utan målsmans godkännande. Kontantköp, att handla en tröja i en affär, får däremot minderåriga göra.

Som exempel på kreditköp ger Kristina Fält skolkortsföretag och postorderfirmor som Ellos och Josefsson. Där krävs föräldrarnas underskrift för att barnen ska få beställa.

Målsman måste alltid godkänna omyndigas kreditköp för att de ska vara giltiga.

Det anmälda företaget heter Minitryck, men dess ägare Michael Ohlander vill inte kommentera något innan han sett anmälan.

Maria Lindberg säger att det svar hon fått från företaget när hon påpekat att föräldrarna borde godkänna beställningarna är att summan är så låg att de inte behöver det.