Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma gripen för mordförsök

41-åringen försökte på nytt få vårdnaden om barnen.

Då misstänks den 31-åriga mamman för att ha kört på honom med sin bil.

Mannen vårdas på sjukhus med livshotande skallskador.

Annons

I måndags kväll vid 18.30-tiden blev den 41-årige mannen påkörd på Dalgatan i Sandviken.

Det kunde ha varit en vanlig smitningsolycka. Men när utredarna insåg vem den skadade mannen var fattade de misstankar om att påkörningen var avsiktlig.

Nästan genast hamnade den före detta sambon, en 31-årig kvinna, i blickfånget.

Paret var separerade sedan flera år tillbaka, men lång rad domar avslöjar att 41-åringen förföljt och misshandlat 31-åringen.

Han försökte även få vårdnad om de gemensamma barnen, en son i fyraårsåldern och en dotter i treårsåldern.

Tvåbarnsmamman fick och har behållit ensam vårdnad. Men hotbilden mot henne har varit densamma hela tiden.

Personskyddsroteln vid Gävlepolisen utrustade henne med en larmtelefon. En åklagare meddelade 41-åringen besöksförbud. Flera rättspsykiatriska utredningar kom fram till att mannen låg nära gränsen för att vara i lagens mening psykiskt sjuk.

Den 31-åriga kvinnan har hemligstämplade personuppgifter. På så sätt skulle 41-åringen hindras från att hitta henne. Han fick inte ens ha bevakat umgänge med barnen. Tingsrätten befarade att han skulle få dem att avslöja var de, och följaktligen mamman, bodde.

Men det var via barnen som 41-åringen gjorde sitt senaste besök att få tag i mamman. Ett försök som kan förklara hennes misstänkta agerande i måndags.

Han lät i maj sin advokat lämna i en ansökan vid Gävle tingsrätt där han på nytt stämde mamman om vårdnaden av barnen.

Efter en lång rad fall av misshandel, hot och överträdelser av beslut verkar den 31-åriga kvinnan ha fått nog.

Hon ska ha tagit till desperata medel för att bli fri och körde på 41-åringen på Dalagatan i Sandviken.

Mannen skadades svårt. Han fördes först till Gävle sjukhus men flyttades till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där hålls han nedsövd med svåra skallskador. Det är oklart om han överlever.

Kvinnan hämtades till förhör sent under tisdagen.

Senare meddelade åklagare Birgitta Fernlund att hon var anhållen, misstänkt för mordförsök.

– En bil är tagen i beslag. Det finns skador på den. Mannen och kvinnan har haft en långvarig konflikt, säger Birgitta Fernlund, fallets åklagare.

Tvåbarnsmamman har inte förnekat att hon var på platsen när 41-åringen blev påkörd.

– Nej, hon har bekräftat händelseförloppet, men det är i nuläget oklart hur hon ställer sig till misstankarna. Vi ska hålla nya förhör med henne under morgondagen, säger Torbjörn Säfström, polis vid roteln för grova brott.

Polisen efterlyser vittnen från tidpunkten för påkörningen. Särskilt gäller det föraren i en annan bil på Dalagatan som tutade.

– Vår teori är föraren tutade för att fordonet som körde på mannen lämnade platsen, eller för att de två bilarna höll på att kollidera, säger Torbjörn Säfström.

Den eller de som färdades i bilen som signalerade kan ha sett hela händelseförloppet. Därför vill polisen komma i kontakt med dem.