Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma inför rätta för misshandel

VÄSTRA GÄSTRIKLANDI går inleddes rättegången mot den 55-åriga kvinna som står åtalad för misshandel av sina adoptivdöttrar, 17 respektive 14 år.

Den första rättegångsdagen kom att präglas av beskyllningar från både målsägarna och den misstänkta kvinnan.
- Min yngsta dotter är mytoman, menade modern. Hon har en livlig fantasi och det är inte mycket av vad hon påstår som är sant.
De båda flickorna kom som adoptivbarn till kvinnan och hennes man.
Båda var i sjuårs-åldern när de hämtades. Den yngsta kom från mycket svåra uppväxtförhållanden där hennes föräldrar var missbrukare och hon ett så kallad gatubarn.
Avslöjandena kom sedan den äldsta dottern efter ett bråk flydde till sin kompis i januari i år. Där berättade hon vad som skett och det blev polisanmälan och de sociala myndigheterna blev inkopplade.
Först därefter började tonåringarna berätta detaljer om vad de utsatts för sedan de kom till fosterfamiljen.

"Ingen misshandel"
- Min yngsta dotter blev ofta hysterisk och då måste jag ta tag i henne för att hon skulle lugna ner sig, berättade kvinnan. Men att det skulle handla om misshandel är ren lögn.
Det som nu fanns med i åtalet är åtta händelser som skett de senaste fyra åren.
- Men redan första året jag kom till Sverige blev jag kränkt och slagen, sa den äldsta dottern.
- Flickorna har mått mycket dåligt sedan de kom till Sverige, menade deras målsägarebiträde Tiina Hennel. Den yngsta har haft tankar om självmord och faktum är att hon inte haft ett utbrott sedan hon kommit till den nya familjen.
Oftast har det varit diskussioner om smutstvätten som lett till konflikterna mellan den yngsta dottern och modern. Det är också den yngsta dottern som finns med i de åtta misstänkta punkterna.
- Jag har helt enkelt blivit rädd för mamma, sa hon. Som liten stod jag i givakt för att inte göra fel inför mamma. För mig var det svårt att veta hur jag skulle uppföra mig. Jag blev helt enkelt rädd för att göra fel.
Modern hade svårt att förstå döttrarnas anklagelser.
- Jag älskar dem, sa hon. Den äldsta dottern var det lätt att få kontakt med, medan den yngre oftast gömde sig och gärna skyller på andra.

"Kamp mot myndigheter"
- Vi försökte på alla sätt och vis att få hjälp med flickorna, men vi förde en hopplös kamp mot myndigheterna, fortsatte hon.
Modern förnekade att hon slagit flickorna.
- Men visst har jag tagit i dem och den yngsta har jag väl luggat i håret ungefär en gång i månaden, förklarade hon. Men det har heller inte gått att diskutera med henne.
Systrarna hade lite svårt att minnas alla detaljer.
- Jag har försökt förtränga allt som har hänt, sa den yngsta. Men under våren har jag försökt minnas vad som hänt.
Den yngsta dottern vägrade från början att förhöras om modern satt i rättssalen.
- Jag fick till och med ta emot knytnävsslag i ansiktet på julafton ett år, sa den yngsta.
Moderns försvarare Anita Wiberg-Wallin undrade varför barnen berättar de här historierna om de inte är sanna.
- Jag känner mina barn, menade modern. De vill egentligen inte vara med om den här rättegången. Allt bottnar i att den äldsta dottern under några veckor var tillsammans med en kille som sympatiserade med Sverige-Demokraterna och det tyckte jag inte var lämpligt.
Den yngsta dottern berättade om ett tillfälle när modern höll handen för hennes mun och näsa.
- Jag trodde att jag skulle dö och komma till en bättre värld, sa hon. Men jag kom aldrig dit.
Vid ett annast tillfälle skulle modern har försökt tvinga i henne gröt i samband med en frukost.


JÖRGEN LARSSON