Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, mamma, barn

/
  • Ebba är resultatet av en insemination. När hon fyller 18 år kan hon få reda på vem donatorn är. Mamma Madde och mamma Anna är tacksamma för att de fått möjligheten även om de har en del kritiska åsikter.
  • Mamma, mamma, barn. Lilla Ebba Chrona är både önskad och älskad. Hennes mammor, Anna och Madde, hoppas och tror att folk inte ska mobba henne när hon blir äldre bara för att de tycker om varandra och ville ha barn ihop.

Ebba Chrona är sex veckor ung och speciell. Hon är ett av drygt 20 barn i Sverige som har två mammor men ingen pappa.

Annons

När Anna och Madde skaffade barn var det mest praktiskt att det var Madde som blev gravid. Även om de rent fysiskt inte kunde dela graviditeten är de nu, när Ebba är född, lika mycket mammor båda två.

Gävletjejen Madelene Westin Brahn och Anna Chrona från Stockholm har varit ett par i fem år och har bott ihop i fyra år. De träffades via nätet och eftersom bostadssituationen är som den är i Stockholm valde de att chansa och flytta ihop redan efter ett år. Det höll och förhållandet har fördjupats.

– I början ville ingen av oss ha barn, berättar Madde.

Men när lagen ändrades 2005 så att lesbiska tjejer fick ställa sig i kö för insemination började de i alla fall fundera i de banorna.

– Det skulle ändå ta två år så vi ställde oss i kö ifall vi skulle ändra oss. Vi hade ju tid på oss, berättar Anna.

Efter ett och ett halvt år fick de ett brev från Huddinge sjukhus om att det var deras tur.

– Då var vi redo, säger Madde bestämt.

Kön är densamma som för heterosexuella par och staten betalar fyra inseminationer och två provrörsbefruktningar, IVF. På fjärde försöket blev Ebba till.

– När jag ringde min pappa och berättade att vi skulle ha barn så frågade han inte vem av oss som var gravid. Han sa bara att så länge jag var lycklig var han det också, berättar Anna.

Att det var Madde som skulle insemineras var de båda överens om.

– Det var av praktiska skäl. Madde har haft samma jobb länge medan jag bytt vartannat år, berättar Anna.

– Och jag var rädd att känna mig utanför om det var Anna som bar barnet, erkänner Madde.

– För mig spelade det ingen roll. Det viktiga var att vi skaffade barn tillsammans, fortsätter Anna.

En del lesbiska tjejer skaffar barn med bögar eller killkompisar men det var inget alternativ för Anna och Madde. Dessutom skulle det bli komplicerat rent juridiskt eftersom barn i Sverige bara kan ha två föräldrar. Tänk om de separerar. Då skulle en av dem plötsligt inte vara förälder till Ebba.

Madde och Anna fick gå igenom en medicinsk utredning för att se om Madde kunde bli gravid. Som ogift par tar båda på sig föräldraskapet före inseminationen och båda parter måste rent fysiskt vara med.

– Man har lärt sig hela tonårstiden att inte bli gravid. Nu fick vi plugga på hur man blir gravid, skrattar Madde medan Ebba en kort, kort stund visar sina blå ögon.

Det är vanligt att homosexuella tjejer insemineras i Danmark där det inte är någon kö och kliniken är öppen sju dagar i veckan. I Sverige är det kö och öppen bara på kontorstid. Det gäller alltså att ägglossningen sker en vardag mellan åtta och 17. Gör den inte det kan det ta tid. För Anna och Madde tog de fyra försöken sju månader. Även om de är kritiska på den punkten är de glada att de fått möjligheten och båda är hjärtligt tacksamma för att det finns män som donerar sperma.

Donatorn får bara donera så att maximalt sex barn blir till och han har varken skyldigheter eller rättigheter gentemot barnet. Eftersom det bara är barnlösa par som får hjälp kan Ebba inte få något syskon från samma donator.

– Men det här är inte testat än eftersom det är så nytt.

Madde och Anna fick önska vilken ögonfärg, hårfärg och längd donatorn skulle ha men inte mer än så.

– Det är brist på donatorer. 18 år senare kan det ju komma någon och knacka på dörren.

Madde och Anna inte en aning om vem som är donator.

– Syster Eva på Huddinge väljer. Hon letar efter någon som liknar oss. När Ebba fyller 18 år finns ett brev på Huddinge från donatorn där han berättar vem han är och varför han blev donator, berättar Anna.

Ebba väljer själv om hon vill ha brevet eller inte.

Anna fick tio närståendedagar när Ebba föddes och fram-över kommer de att dela på föräldraledigheten. Amningen behöver de inte ta hänsyn till eftersom Ebba flaskmatas på grund av att Madde medicinerar. Flaskan har visat sig vara praktisk eftersom de båda mammorna kan turas om att gå upp på nätterna. De har heller inga problem att lämna bort Ebba en stund till barnvakt.

Ebba sover gott ett tag i Maddes famn. En stund senare sover hon vidare i Annas armar. Att hon är älskad råder det ingen tvekan om. Madde och Anna är sociala och trivs med mycket folk omkring sig. De hoppas att Ebba ska bli lika social och har inga problem med att låna ut henne en kort stund till den som vill gulla lite.

Hur ser de då på Ebbas framtid? Kärnfamiljer finns knappt längre men fortfarande är det lite ovanligt att homosexuella skaffar barn.

– Barn har inga fördomar men det är skönt att vi bor i Stockholm. När vi var i Högbo var det ett par som flyttade fyra bord bort och vände ryggen åt oss, säger Anna.

– Barn kan vara grymma men vi får hoppas att hon blir trygg i sig själv och att hon blir stolt över oss. Jag hade nog funderat en sväng till om jag bott kvar i Gävle. I Stockholm blir vi märkta som regnbågspatienter och personalen har utbildning för att bemöta oss på rätt sätt. Alla behöver inte tycka att det är OK att vi skaffar barn. Jag har inte full förståelse för alla andras levnadssätt men jag trakasserar dem inte för det, fortsätter Madde.

Om det blir flera barn i framtiden har de stolta mammorna inte funderat så mycket över än.

– Vi tar ett barn i taget. Vi vill inte tappa bort varandra i det här, säger Madde.

 

FAKTA

 

”Syster Eva på Huddinge väljer. Hon letar efter någon som liknar oss. När Ebba fyller 18 år finns ett brev på Huddinge från donatorn där han berättar vem han är och varför han blev donator.”

Mer läsning

Annons