Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma om kaoset på Sofiedalskolan: "Många barn blir slagna och mår dåligt i skolan – nu måste något hända"

Fula ord och bråk mellan eleverna har gjort det jobbigt att gå till Sofiedalskolan, tycker Ingrid Karlsson i femman.
– Jag känner att jag måste gå till skolan, men ibland vill jag inte, säger hon.

Med kort varsel beslutades i veckan att Sofiedalskolans mellanstadium skulle stänga för studiedag på fredagen. Situationen hade då blivit akut och bland annat hade en lärare blivit biten av en elev.

Problemen har funnits sedan eleverna började mellanstadiet men eskalerat den senaste tiden, beskriver Ingrid och hennes mamma Anna Karlsson.

– Antingen är det någon som säger något taskigt, eller att man blir slagen, säger Ingrid Karlsson.

Läs mer: Sofiedalskolans mellanstadium stänger akut efter hot och våld: "En lärare har blivit biten"

Ibland har hon sagt på morgonen att hon har ont i huvudet eller magen och inte kan gå till skolan. Eftersom Anna Karlsson vetat vad det handlat om har hon ibland låtit dottern stanna hemma.

– Vi har varit i kontakt med skolan flera gånger. Det måste hända någonting, säger Anna Karlsson.

Ove Sjölund, biträdande rektor på Sofiedalskolan, har sagt till GD att det finns en del utåtagerande elever och har gjorts flera skade- och tillbudsanmälningar.

För att komma till rätta med situationen har skolan infört dubbelbemanning i en klass. Anna Karlsson berättar att man också har bytt klassrum för elevgrupperna. Det är bra tycker hon, men skolan har inte gjort tillräckligt.

– Det är allvarligt när en elev går till attack mot en lärare men det tragiska är att ingenting allvarligt händer förrän en vuxen blir drabbad, säger hon.

Under fredagen satt personalen i möte för att ta fram en strategi för hur man ska jobba framöver. Innan det finns en färdig handlingsplan vill biträdande rektor Ove Sjölund inte säga något om hur skolan kommer att hantera problemen, men säger att skolan jobbat länge med att lösa dem.