Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma vid 17 - men Petra saknar ingenting

Petra Karström blev gravid, trots p-piller, när hon var 16 år. Då hade hon bara varit tillsammans med den fyra år äldre pojkvännen Danne i ett halvår. Hon blev mamma när hon var 17 år och gick andra året på gymnasiet. I dag är Petra snart 21 år och Loviza fyller fyra i höst. Petra och Danne har varit ihop i fem år.

– Allt har gått jättebra sen sist, säger Petra, som GD träffade för drygt ett och ett halvt år sedan.

Det brukar kallas att samla vuxenpoäng; det där att skaffa barn, vovve, villa, Volvo, börja storhandla och baka. I dag, då förstföderskornas medelålder kryper närmare och närmare 30, brukar poängsamlandet också börja kring just 30.

Att samla vuxenpoäng; bli mamma och sambo var knappast något Petra tänkte på när hon var 16 och mensen plötsligt upphörde.

– Jag hade gått tolv, tretton veckor när jag fick veta att jag var med barn. Vi tyckte det hade gått för lång tid för att göra abort. 99,9 procent blir inte gravida med p-piller. Men det står ju att resten kan bli det så jag kan inte vara upprörd över det egentligen, även om man förstås inte tror att det ska hända, säger Petra lugnt.

Hon säger att hon inte får så mycket frågor om hur det är att vara så ung mamma längre som hon fick i början.

I dag renoverar hon och Danne sitt väldigt lilla, väldigt charmiga, hus som de hyr av Dannes pappa och sambo. Hela huset är omkring 60 kvadratmeter litet.

– Vi behöver väl egentligen något lite större så att Loviza kan få ett eget rum, men det här funkar än så länge och är väldigt billigt, säger Danne.

Bilen står på gården där katten tassar fram och från ugnen luktar det himmelskt av nybakt kaka. Ekonomiskt är det tufft, men det går runt. Och det är väl just det som ger den högsta vuxenpoängen; att ta ansvar för sin egen situation.

– Danne och jag har vuxit ihop under de här åren, säger Petra.

Hösten 2007 träffade jag för första gången Petra, som efter ett sabbatsår från skolan för att vara mammaledig, gick sitt sista år på gymnasiet medan Danne var pappaledig från sitt jobb som konditor. Trots många sömnlösa nätter tog Petra studenten med de betyg hon siktat på även innan hon visste att hon skulle bli mamma under gymnasiestudierna.

– Det gick bra. Jag hade pluggat in mycket av det sista året redan under det andra året på distans så det var ganska lugnt, säger Petra.

I veckan fyller hon 21. Tonårslivet är långt borta och något singelliv har hon aldrig haft.

– Det är inget jag saknar eller känner att jag går miste om. Visst har livet förändrats, och jag själv också, men inte på något negativt sätt. Jag är nog mer mogen än vad jag skulle ha varit om jag inte hade varit mamma. Och kompisarna kan jag träffa ändå. Vissa kompisar är faktiskt också unga mammor.

Det var bitvis tufft i början, men ändå inte så tufft som hon hade tänkt att det skulle bli.

– Jag tycker faktiskt att det varit rätt enkelt. I skolan var de väldigt bra och förstående. Sen har vi fått jättemycket hjälp av min mamma och av Dannes pappa och hans sambo.

Just nu sommarjobbar Petra i Furuvik. Hon letar efter ett fast jobb och funderar på att så småningom plugga vidare.

– Jag funderar på att plugga till barnmorska. Det verkar roligt, man träffar mycket människor.

Som konditor har Danne arbetstider med väldigt tidiga morgnar och behöver ofta sova mitt på dagen.

– Jag jobbar sex dagar i veckan, det känns som jag nästan alltid jobbar, men vi är ändå ute ganska mycket och hittar på grejer tillsammans, säger han.

Loviza är först blyg när vi kommer och håller sig under köksbordet. Hon är viljestark och behåller sitt rosa favoritnattlinne på trots påtryckningar. Sen tinar hon upp och visar sitt rum på övervåningen, som är hennes till hälften.

– Hon är väldigt framåt och är nästan alltid glad, konstaterar Petra.

Sedan i slutet av januari går Loviza hos en dagmamma. Nån gång i framtiden kanske hon får ett syskon, men det kommer att dröja, säger både mamma och pappa.

– Jag hade väl tänkt att jag skulle bli mamma mellan 25 och 30 kanske, inte vid 17. Jag vill nog ha fler barn och hade jag varit äldre hade jag velat ha dem i närmare ålder. Men nu blev det så här och det är också bra. Jag tror att det är bättre att vara ung mamma än äldre; man orkar nog mer och kanske förstår man varandra bättre. Men innan det blir ett till barn ska jag ha ett fast jobb och bättre ekonomi, säger Petra.