Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mammor kan inte köpa blöjor"

Ersättningen till de asylsökande i Gysinge räcker inte långt. Därför måste invånarna i trakten hjälpa dem med kläder, skor och hygienartiklar.
– En baby på en månad får inga blöjor, säger en privatperson.

Annons

Flera privatpersoner har hjälpt de asylsökande med blöjor, hygienartiklar och andra förnödenheter. En av privatpersonerna, en kvinna, berättar att hon skrapar ihop kläder från grannar och bekanta och för till asylboendet i Gysinge.

Enligt henne är hon och andra ungefär varannan dag på boendet och delar ut kläder och förnödenheter.

Hon vittnar om nöden:

– De asylsökande går i badtofflor ute och ber oss om kläder skor och blöjor med mera. De berättar på knagglig engelska att de får 24 kronor per dag och att det inte räcker till schampo, tvål, kläder, blöjor, välling modersmjölksersättning och annat som behövs. En baby på en månad får inga blöjor och kläder.

En annan privatperson berättar:

– Grabbarna på boendet klarar sig, det är kvinnorna som kommer i kläm. De har inte råd att köpa bindor, blöjor och tvättmedel.

Det är Migrationsverket som betalar dagersättningen på 24 kronor, inte de som driver boendet.

På grund av nöden bestämde sig Svenska kyrkan, en frikyrka, olika organisationer och föreningar i trakten att göra en insamling.

De samlade ihop ett 30-tal svarta sopsäckar med kläder och skor. Ett 40-tal kartonger, ett 50-tal kassar och flera väskor fylldes också med plagg och skor inför den kommande vintern.

– Jag trodde aldrig vi skulle få ihop så här mycket eftersom insamlingen gjordes så snabbt inpå. Det känns som alla i Österfärnebo vill hjälpa till, säger Ingela Karlsson, diakon i Svenska kyrkan.

– En del asylsökande ägde bara kläderna de hade på sig när de kom till Sverige. De går i foppatofflor och flipflop och nu närmar sig hösten och vintern. Mest akut är att de får kläder till vintern, säger Ingrid Andersson från Schönbergskyrkan i Österfärnebo.

Hon har också anordnat gudstjänst för de kristna på boendet.

– Det är väldigt roligt att träffa dem, de är så glada och tacksamma, säger hon.

Nu ska de arrangera ett språkkafé för de asylsökande.

– Vi frågade vad de önskade sig mest av allt. Då sa de att de ville lära sig språket. De ropar efter att få lära sig svenska.

Barnen och ungdomarna ville börja spela fotboll och idrotta i Österfärnebo IF.

– Men det är fem kilometer mellan Gysinge och Österfärnebo. Vi skulle behöva en minibuss för att kunna transportera dem till Österfärnebo för aktiviteter.

Annons