Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas för miljöbrott

GÄVLEEn 52-årig man från Sandviken åtalas nu för miljöbrott, alternativt vållande till miljöstörning.Han var arbetsledare vid ett verkstadsföretag som den 24 november 2000 hällde ut slamhaltigt vatten. Det skedde i samband med att personalen tömde lokalerna eftersom verksamheten skulle avvecklas.

Både Räddningstjänst och Bygg och miljö kom till platsen i samband med utsläppet eftersom de fått larm om ett oljeutsläpp. Trots att de upptäckte att det inte rörde sig om olja förbjöd miljöinspektörerna verkstadsföretaget från att hälla ut resten av vattnet - som efter analyser visade sig innehålla tungmetaller.
Enligt åklagare Micael Dahlberg hade utsläppet kunnat skada natur och människor eftersom det fanns risk för att vattnet skulle nå dagvattenbrunnen.
52-åringens advokat, Odd Kjölsrud, fnyser åt åtalet.
- Jag tycker att det är lite fånigt, säger han. Det får min klient att framstå som en riktig miljöbov. I själva verket var det vanligt vatten som innehöll lite partiklar från skärprocessen.
Vattnet hälldes ut från ett tolv meter långt och nästan fyra meter brett tråg med 40 cm höga kanter.

Täcker plåt med vatten
I tråget lägger man plåt som ska skäras. Men för att slippa alla farliga gaser i samband med skärprocessen täcker man plåten med vatten. I vanliga fall skrapar verkstadspersonalen upp bottensedimentet direkt från tråget. Men eftersom verkstaden skulle läggas ner ville man rengöra tråget och hällde därför ut allt vatten på uteplanen.
- Det var ju bara att skotta upp slammet när vattnet hade runnit bort, säger Odd Kjölsrud, som berättar att försvaret tänker anlita en miljöexpert som kan argumentera för att utsläppet var ofarligt.
Åklagarens har kallat tre vittnen. Bland annat en miljöinspektör som säger att det fanns risk för att utsläppet skulle nå dagvattenbrunnen. Hon kommer även berätta hur tungmetaller påverkar miljön.

MARIAM NARAGHI