Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man gripen för mordet på Anna Lindh

Stockholm (TT)
En man greps på tisdagskvällen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Mannen är enligt uppgift till TT tidigare dömd för flera brott och greps odramatiskt utanför Råsunda efter att ha varit anhållen i sin frånvaro ett knappt dygn.
Mannen är skäligen misstänkt för mordet, alltså den lägre graden av misstanke. Han är 35 år gammal.
Han greps klockan 21.07 vid en restaurang utanför fotbollsstadion Råsundas östra läktare, uppger Kurt-Erik Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län, till TT.
Ett stort antal poliser fanns på plats med anledning av fotbollsderbyt mellan Hammarby och Djurgården.
- Han satt på ett fik och tittade på storbilds-tv, säger Rikskriminalpolisens chef Lars Nylén till TT och berättar att gripandet gick lugnt till.
35-åringen hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan klockan 21.45 på måndagen. Polisen vill inte berätta några detaljer om varför mannen är misstänkt.
Spaningsledaren Leif Jennekvist betonade vid en presskonferens sent på kvällen att polisen - gripandet till trots - ännu bara befinner sig i början av en lång förundersökning.
- Vi har fortfarande fem personer som är högaktuella.
"Inte helt olik bilderna"
Jennekvist kunde inte heller bekräfta att den gripne är den så kallade NK-mannen som finns på bilderna från övervakningskameror på varuhuset NK, den plats där Anna Lindh mördades. Den man som gripits är dock inte "helt olik de bilder" som släppts till medierna.
- Men det är för tidigt att dra några som helst slutsatser med utgångspunkt från det vi vet nu, sade Jennekvist.
TT:s kartläggning visar att den gripne 35-åringen finns i 18 avsnitt i belastningsregistret. Han är inte dömd till några längre fängelsestraff. Det längsta hittills är åtta månader för grovt bedrägeri.
Han dömdes första gången 1987 för övergrepp i rättssak och sedan har det fortsatt med bland annat stölder, skadegörelse, snatteri, hemfridsbrott, våld och hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt brott mot knivlagen.
Av en personutredning som gjordes i början av hans brottsliga bana framgår att han hade anpassningsproblem redan under skoltiden. En rättspsykiatrisk undersökning, som gjordes 2002, visade dock att han inte led av någon allvarlig psykisk störning.
Missbrukare
Han har under långa perioder saknat fast bostad och har bland annat flyttat runt mellan olika "svarta" lägenheter i Stockholm.
Mannen har, inför domstol, sagt sig ha problem med alkohol och att han dricker i perioder. Han säger sig också missbruka kokain.
NK-mannen - som alltså kan vara identisk med den gripne - bär på bilderna keps. Polisen hittade en sådan längs förmodade flyktvägen. DNA har säkrats från kepsen, men i polisens person- och spårregister har det inte kunnat bindas till någon viss person.
Samtidigt har också Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) arbetat vidare.
- Vi har säkrat spår på kniven och det är prover från det materialet som ska gå iväg till Storbritannien, säger Thomas Johansson, informationsansvarig på SKL, till TT.