Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man häktad för grovt koppleri

NORDUPPLANDEn 33-årig man från Norduppland har häktats i sin frånvaro vid Tierps tingsrätt, misstänkt för grovt koppleri.

Enligt internationella åklagarkammaren i Uppsala har mannen importerat kvinnor från Vitryssland och Ryssland för att använda dem som sexslavar.
Just nu befinner sig mannen i Ryssland, där han greps med hjälp av Interpol. Åklagarkammaren väntar på att mannen ska utlämnas till Sverige. Redan i höstas häktades 33-åringen i sin frånvaro vid Tierps tingsrätt, misstänkt för mer än ett fall av grovt bedrägeri.

Kopplerimisstankarna har rullats upp i samband med bedrägeriutredningen. Mannen har ännu inte fått reda på att han är misstänkt för koppleri.
- Jag vet varken var han sitter i Ryssland, eller hur mycket han verkligen har delgivits av de ryska myndigheterna, säger åklagare Margaretha Lidman Ling.
Eftersom 33-åringen inte har kunnat förhöras vill Margaretha Lidman Ling inte berätta mycket om misstankarna. Hur stor mannens kundkrets var vill hon inte uttala sig om, inte heller vad som har hänt med de sex kvinnorna som använts för sexköp.

Sedan 2001
Enligt häktningsframställan har sexhandeln pågått från augusti 2001 till den 12 februari i år. Eventuellt kan 33-åringen ha haft hjälp av ytterligare en person för att få kontakt med kvinnorna i Ryssland och Vitryssland.

GD har varit i kontakt med kvinnojourerna Gläntan i Sandviken och Blåklockan i Gävle. De har inte kommit i kontakt med kvinnor som importerats för sexköp.
- Men jag är övertygad om att sådant även förekommer i de här trakterna, säger Anna, som arbetat på Gläntan i mer än tre år.
Däremot har både Gläntan och Blåklockan kommit i kontakt med en mer oorganiserad form av kvinnoimport.
Det finns män som systematiskt gifter sig med nya kvinnor och behandlar dem mycket illa innan de slutligen sparkas ut ur hemmet innan två år har gått, vilket är gränsen för att få svenskt medborgarskap.
- Ofta är de här kvinnorna väldigt isolerade och kan inte språket, säger Lotta Friedholm på Blåklockan.

MARIAM NARAGHI