Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man häktad för olaga hot

SANDVIKENEn 41-årig man från Dalarna häktades i går vid Sandvikens tingsrätt misstänkt för övergrepp i rättssak, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Brotten ska alla ha riktats mot en kvinna i Gästrikland som han tidigare haft ett förhållande med. Mannen förnekar brott.

Annons
Kvinnan ska ha hotats med både kniv och pistol. De senaste åren har hon levt under skyddad identitet på hemlig ort med sina barn.

Hon har tidigare varit gift med och har barn med 41-åringens bror. Båda bröderna är tidigare dömda för upprepade hot mot kvinnan.

Det är på grund av dessa hot som hennes identitet och adress skyddats. När hon i slutet av förra veckan insåg att hennes vistelseort i Gästrikland var röjd kontaktade hon genast polisen.

41-åringen hade då per telefon hotat att söka upp och döda henne om hon inte tog tillbaka polisanmälningar hon gjort mot hans bror och om hon inte lät brodern träffa sina barn.

Ska flytta igen
Efter kvinnans polisanmälan greps 41-åringen. Natten mot söndagen anhölls han.

- Kvinnan är livrädd. Hon har för avsikt att flytta igen så snart som möjligt. Hon vågar inte stanna kvar i hemmet om inte den åtalade häktas, men hon har ingenstans att ta vägen med sina barn, sa kammaråklagare Birgitta Fernlund vid häktningsförhandlingen.

41-åringens bror står åtalad vid Eskilstuna tingsrätt misstänkt för ofredande och överträdelse av besöksförbud.

Utredning pågår
- Han ska ha ringt uppemot 60 samtal till henne, sa Birgitta Fernlund.

I Dalarna pågår dessutom en polisutredning om ytterligare hot från 41-åringen mot kvinnan.

- Det stämmer inte alls vad de säger. Jag vill inte ha nånting med henne att göra överhuvudtaget, sa 41-åringen i förhöret.

Anledningen till att kvinnan felaktigt skulle anklaga mannen och dessutom vara beredd att bryta upp från sitt hem skulle enligt 41-åringen vara hat från kvinnans sida.

Tingsrätten ansåg dock, med tanke på omständigheterna och mannens tidigare kriminalitet, att det fanns en påtaglig risk för att 41-åringen på fri fot skulle försvåra utredning och fortsätta begå brott.

Åtal ska vara väckt senast den 31 juli.

SOFIA ÖHLANDER