Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man lurades på dödsbädden?

GÄVLE
Den gamla mannen låg på sitt yttersta. Ändå ska han ha satt en oläslig namnteckning på ett testamente som lämnade barnen lottlösa. Den kvinna som fick allt har stämts av barnen som hävdar att testamentet är en förfalskning.

Annons
- Det hela är ett skämt, ett stort försök att luras, säger 76-åringens son.
Den 2 augusti dog en 76-årig man på länssjukhuset i Gävle. Dödsorsaken var kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, och en samtidig lunginflammation.
Trots att 76-åringen fick kraftig smärtlindring och enligt läkarens journal var förvirrad och hallucinerade, ska han dagen före sin död ha gjort ett tillägg till sitt testamente.
Enligt tillägget fick en kvinna i 40-årsåldern köpa 76-åringens hus utanför Gävle för en fastställd summa. Om han dog innan köpet var slutfört skulle köpesumman betalas till dödsboet - tillgångarna i dödsboet skulle enligt samma dokument tillfalla kvinnan.
Hon är polisanmäld och fortfarande skäligen misstänkt för ocker - i klartext att hon ska ha tillgodogjort sig stora värden på ett oriktigt sätt. En åklagare ska ta ställning till att inleda förundersökning.

Stämning
76-åringens son och dotter har nu stämt kvinnan inför Gävle tingsrätt för att få testamentet och tillägget ogiltigförklarade.
I centrum av tvisten finns till att börja med testamentet som upprättades den 10 mars i år.
Enligt dokumentet skulle kvinnan få mellan 50 000 och 100 000 kronor av dödsboets tillgångar och vilket lösöre, som tavlor, möbler eller porslin, hon ville.
Senare, den 1 augusti och bara en dag innan 76-åringen dör, upprättas ett handskrivet tillägg. Enligt detta ska kvinnan få köpa huset av 76-åringen för ett fastställt pris, och om 76-åringen dör innan köpet genomförts får kvinnan köpa det av dödsboet - alltså av samma dödsbo hon själv ska sköta.
Advokat Anita Wallin Wiberg representerar 76-åringens son och dotter och har skrivit stämningen som lämnades till tingsrätten i går.

Skrivelse
Enligt skrivelsen besökte den 55-årige sonen sin pappa i juli, då denne sa att sonen skulle överta huset. Den två år yngre dottern besökte senare sin far på sjukhuset när han vårdades för sin svåra, kroniska lungsjukdom.
Den 3 augusti nåddes barnen av budet att deras pappa avlidit. När de kontaktade kvinnan som kände deras far säger hon, enligt barnens skrivelse, att hon köpt huset.
Sonen och hans syster anlitade en boutredningsman som ska klarlägga hur det ligger till med både testamenten och husköp. Det är märkligheter i testamentena, som påpekades i stämningen och som fick barnen att stämma kvinnan.

Förfalskning
Testamentet av den 10 mars är en förfalskning - och tilllägget den 1 augusti är tillkommet under inflytande av en psykisk störning, skriver Anita Wallin Wiberg.
Enligt advokaten ser vissa saker ut att ha lagts till i efterhand och att 76-åringens namnteckning vid ett tillfälle är helt oläslig.
Advokaten skriver också att det är uteslutet att 76-åringen dagen före sin död, då han var förvirrad och fick kraftig smärtlindring, skulle ha tagit emot de fem testamentsvittnena i sitt sjukrum.
Att 76-åringen var i mycket dåligt skick bekräftas av läkarens anteckningar: "...när vi går morgonrond finner vi att patienten är kraftigt försämrad... syster Lindha tillbringar mycket tid med honom inne på hans rum, han är då förvirrad... tv:n är påslagen men patienten är helt övertygad om att syster Lindha fotograferar honom... enligt syster Lindha var patienten inte orienterad den dagen".
"Han försämras sedan ytterligare och avlider kvällen efter", skriver läkaren om 76-åringens sista timmar på lungkliniken.

Oläslig namnteckning
Gefle Dagblad talade i går med 76-åringens son.
- Det är förfalskningar. En del saker ser ut att vara tillkomna i efterhand. Namnteckningen på testamentet från den 1 augusti är oläslig - då var pappa döende. Allt är ett stort skämt, säger den 55-årige sonen.
Det är inte bestämt när Gävle tingsrätt ska avgöra tvisten mellan 76-åringens barn och den kvinna som enligt två omstridda testamenten fick hela kvarlåtenskapen.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Fotnot. Barnens laglott är inte föremål för tvist. Det är heller inte möjligt att i ett testamente beröva bröstarvingar deras laglott. Enligt barnen kontaktades de i våras av kvinnan som ska ha undrat om 76-åringen verkligen var deras pappa. Släktskapet slogs därefter fast i ett faderskapstest.