Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man nekade till hustrumisshandel

GÄVLEFör två år sedan träffade en snart 60-årig man en kvinna i Thailand. Tre månader senare gifte de sig och på hösten åkte han tillbaka till Gävle tillsammans med sin nya hustru.

Det tog bara två eller tre månader innan han började misshandla henne.
Nu åtalas han för grov kvinnofridskränkning, olaga hot och hot mot tjänsteman.
I polisförhör har mannen först sagt att hans 20 år yngre hustru hittat på allting, att hon haft så mycket blåmärken eftersom hon lätt snubblar på jobbet och att hennes tänder gått sönder eftersom de var ruttna - inte för att han slagit henne i ansiktet. I ett senare skede har han sagt att han har minnesluckor på grund av sitt supande.
Fram växer bilden av en man som använder sin hustru som slagpåse när han är full. Under den senaste tiden har han druckit mer än en liter hembränt varje dygn.

Tog tillbaka anmälan
Hustrun har tidigare polisanmält sin man, men sedan tagit tillbaka anmälningen. För två veckor blev hon misshandlad så illa att hon inte vågade sig tillbaka hem.
När hon kom från jobbet på fredagskvällen var hennes man full. Hon sa att hon ville gå och lägga sig efter som hon var trött efter en dags arbete. I sängen tryckte han en kudde mot hennes ansikte:
- Jaha, du vill sova, sa han - arg för att hon inte ville sitta bredvid honom i tevesoffan.
Kvinnan kunde inte andas. Räddningen blev telefonen. Det var hennes kompis som ringde - en kompis som maken ogillar. Men han tillät sin hustru att prata en stund. Därefter tog han luren och samtidigt hennes arm som han vred bakåt, slog luren hårt i hennes ansikte och sa att han inte ville se henne mer. När hon tog på jackan vid ytterdörren kom han gående mot henne med en fruktkniv och sa att hon inte fick gå hemifrån. Hon satte sig tyst i vardagsrumssoffan, men smet till sin kompis när maken gått på toaletten.
I polisförhör berättar hustrun att makens misshandel startade för drygt ett år sedan, samtidigt som han återupptog supandet.

Skar sönder tröja
Vid ett tillfälle var han grälsjuk och bad henne sticka från lägenheten, berättar kvinnan. Till slut tog hon fram en väska och började packa för att åka till en vän. Då hämtade mannen en kniv från köket, skar sönder hennes tröja och slog henne.
När misshandeln var över sa han åt sin hustru att gå och köpa cigaretter. Kvinnan tog bussen till en väninna där hon sov över. Nästa dag uppsökte hon kvinnojouren Blåklockan och bodde där en vecka tills henne man listat ut var hon fanns. Han kontaktade henne och påstod att det kommit ett brev från sjukhuset som sa att hon hade cancer - vilket var lögn. Men hon flyttade ändå hem. Hon tyckte synd om honom - han hade problem med hjärtat.
Under fem månader klarade hon sig utan att bli slagen. Men runt julen slog han ett hårt knytnävsslag över hennes kind så att hon började blöda och senare fick ta bort en tand. Mannen var arg för att hon kontaktat Blåklockan under sommaren, berättar hon i polisförhör.
Mannen misstänks även för att ha hotat kvinnans arbetsgivare och en socialsekreterare. För en vecka sedan häktades han.