Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska få den omsorg man har rätt till

Omvårdnad Gävle och de vårdföretag som utför uppdrag på uppdrag av kommunen ska beakta HBTQ-perspektivet i sin personalutbildning och i sin personalinformation, skriver Anders Jansson, M, ordförande, omvårdnadsnämnden Gävle kommun

I ett femtonårsperspektiv kommer befolkningen som är 80 år och äldre att öka mycket kraftigt. I de generationer som når höga åldrar de närmsta åren förväntas en högre andel än hittills även vara öppna med sin sexuella läggning. För att dessa äldre ska få de tjänster de har rätt till krävs att Omvårdnad Gävle och vårdföretag som arbetar på kommunens uppdrag utvecklar sin kompetens i HBTQ-frågor.

Bland personer i höga åldrar finns många HBTQ-personer som i dag inte berättar om sin sexuella läggning. En bidragande orsak till detta är att de har utsatts för en diskriminering i unga år. Det finns vissa indikationer på att äldre HBTQ-personer ibland avstår från att söka offentlig hjälp, även om de skulle behöva sådan. Skälet kan vara att de är rädda för att bli avslöjade eller att drabbas av diskriminerande bemötande. En större andel bland äldre HBTQ-personer än befolkningen i övrigt är barnlösa och ensamstående, varför de oftare än andra är beroende av offentlig hjälp vid funktionsnedsättning.

Omsorgspersonalens kunskaper i fråga om äldre HBTQ-personer är avgörande. Effekter av åldrande och homo-/bisexuell läggning samverkar och förstärker varandra. Ibland är det svårt att hålla isär vilket förhållande som mest på-verkar ett fenomen, till exempel oro för vem som kan hjälpa till när behov av tillsyn och omsorg uppkommer.

Omvårdnad Gävle har redan börjat! Under 2014-2015 har biståndshandläggare utbildats i HBTQ-frågor i ett samarbete med Uppsala universitet. Biståndshandläggare tar ofta den första kontakten med vårdsökande äldre och ställer frågor kring boende, närmaste anhörig med mera. Utbildningen har tagit upp frågor så som: Hur ordnar man ett värdigt boende för HBTQ-personer? Hur ställer man öppna frågor utan att döma, som gör att personen vågar berätta om sin läggning?

Nu är det dags att gå vidare och lyfta dessa frågor inom hela Omvårdnad Gävles verksamhetsområde.

Omvårdnad Gävle och de vårdföretag som utför uppdrag på uppdrag av kommunen ska beakta HBTQ-perspektivet i sin personalutbildning och i sin personalinformation. För att skapa bättre förutsättningar för att HBTQ-personer ska känna sig inkluderade och ta till sig den information som ges är det angeläget att undvika heteronormativa uttryckssätt. Personalen ska ha förståelse för HBTQ och åldrande.

Det viktigaste för mig är att vi skapar en öppen och positiv miljö där det är ok att vara den man är. HBTQ eller inte ska man få den omsorg man har rätt till.

Anders Jansson, M

Ordförande, omvårdnadsnämnden Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel