Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska kunna köpa en flaska som souvenir

Om man bara ska kunna köpa gårdstillverkade drycker via Systembolaget går hela idén med gårdsförsäljning förlorad, anser Lars Beckman och Anders W Jonsson, som får avsluta debatten om gårdsförsäljning för den här gången.

Christer Engelhardt, S, skriver i sitt debattinlägg i GD 9/2 att Socialdemokraterna är emot gårdsförsäljning av alkohol, men nämner att man genom dagens system kan saluföra lokalt producerade drycker via Systembolagets distribution.

Det är bra att den möjligheten finns, men många turister förlorar möjligheten att köpa med sig en lokalproducerad flaska hem som souvenir.

Vi har besökt bryggerier i länet där problematiken kring detta påtalats flera gånger. När turister gjort ett studiebesök på bryggeriet och fått en rundvandring och lärt sig mer om hur bryggningen går till vill de ofta köpa med sig en flaska hem. I dagsläget kan Sverige inte erbjuda en sådan typ av service.

Många turister åker hem på söndagar då Systembolaget har stängt och får därför aldrig möjlighet att köpa sin souvenir. Dessutom tillhör många av de lokalproducerade dryckerna beställningssortimentet, vilket gör att turister som är på besök ett par dagar inte hinner få sina varor innan det är dags att åka hem.

Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Det finns behov av en modernare alkoholpolitik.

Statens Offentliga Utredning (SOU 2010:98) presenterar en modell för gårdsförsäljning med kombinationen upplevelsetjänst och försäljning. Det skapar förutsättningar att utveckla en levande landsbygd i hela Sverige. Förslaget i utredningen innebär att gårdsförsäljning av alkoholdrycker bara ska kunna ske i samband med ett studiebesök på tillverkningsstället, en föreläsning eller någon annan liknande upplevelsetjänst med anknytning till den aktuella alkoholdrycken.

Gårdsförsäljning syftar inte till att uppnå stora försäljningsvolymer, utan handlar snarare om att förmedla nya upplevelser av hög kvalitet som bidrar till att stärka turismnäringen. Sverige behöver fler småföretagare och landsorten behöver utökade förutsättningar för fler i arbete.

Det är dock inte första gången Socialdemokraterna är emot en samhällsutveckling. Vi ska komma ihåg att Socialdemokraterna var emot att man skulle få köpa nässpray och värktabletter i en vanlig livsmedelsbutik, och man var även emot att vi skulle avreglera apoteken.

Vem skulle vilja gå tillbaka till att vi ska köpa värktabletter eller nässpray endast på statliga apotek?

Lars Beckman, M

Anders W Jonsson, C

Riksdagsledamöter Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel