Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man som hotade Ulrica Messing valarbetar för S

En man dömdes för att ha hotat det före detta statsrådet Ulrica Messing till livet. Nu valarbetar han i Gävle – för socialdemokraterna.

Mannen trakasserade Ulrica Messing under flera år. Bland annat skickade han e-post med innebörden att han både kunde och skulle förstöra hennes och familjens liv.

Polisens bevakning skärptes och när dåvarande utrikesminister Anna Lindh besökte Gävle höll polisen uppsikt över torget, i första hand för Messings skull. Även bostaden i Forsbacka omgavs med särskild säkerhet, både på grund av hoten och hennes uppdrag som minister. Inbrottslarmet var direktkopplat till Gävlepolisen och till Säpo.

2001 utfärdades ett besöksförbud efter att mannen även konfronterat Ulrica Messing när hon var ute och handlade med barnen. Två veckor tidigare hade han skickat e-post till henne där han räknade upp vad han skulle göra:

”Om jag kunde ge (S)äpo order att gripa dig på gatan, kroppsvisitera dig och sedan i ett par timmar hota dig så skulle jag göra det. Om jag som läkare kunde neka dina barn sjukvård medveten om att detta kostade dem livet så skulle jag göra det.”

Han dök också upp vid socialdemokraternas valstuga under valrörelsen 2002 när Messing besökte den. Han hade med sig löpsedlar från kvällstidningarna, som skrev om hoten.

Då hade hon livvaktsskydd och det årslånga besöksförbudet var upphävt i förtid.

I december 2002 dömdes mannen att betala 13 000 kronor i dagsböter. Då fälldes han för olaga hot.

Under rättegången nekade mannen och hävdade bland annat att det inte var meningen att statsrådet skulle läsa hotet mot henne och familjen. Hotet publicerade han på sin hemsida.

Sedan blev det tyst och enligt Stockholms tingsrätt har mannen inte varit aktuell hos dem sedan dess.

Enligt uppgifter till GD ska mannen valarbeta för socialdemokraterna i Gävle under årets valrörelse genom att finnas i partiets valstuga.

– Vi kommenterar inte vilka som står i våra valstugor, säger Carina Holm, ombudsman.

Hon vill inte heller bekräfta om mannen är partimedlem.

Det gör däremot arbetarekommunens ordförande Peter Hasch. Inte heller han vill säga om mannen kommer att finnas i valstugan.

– Alla partimedlemmar kan valarbeta.

Ni ser inget problem i att en person som dömts för hot mot er tidigare ordförande representerar partiet i valrörelsen?

– Inget problem som jag vill diskutera i media i alla fall.

GD har sökt Ulrica Messing men inte lyckats nå henne.