Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män som våldtas tas inte på allvar: "De ska vara starka nog att försvara sin bak"

Trots att en betydande del av alla sexuella övergrepp sker mot män så syns de knappt i debatten. Mest utsatta är HBTQ-personer.

FILM: Hur reagerar du på våldtäkten i filmen?

En man ska vara heterosexuell och alltid tacksam för sex. Han är dessutom tillräckligt stark för att försvara sig från sexuella övergrepp. Det säger den svenska normen enligt Hans Knutagård, som är lektor i socialt arbete på Malmö Högskola.

– Och han blir inte påsatt utan är den som sätter på. Det är maskuliniteten, säger han.

Envist kämpar han vidare för att lyfta fram de våldtagna männens situation i Sverige. 2009 kom hans studie som bland annat innehöll intervjuer med arton våldtagna män.

– Då blev det en del uppmärksamhet och frågan lyftes i Sverige. Men sen var det inget som tog vid, säger Hans Knutagård.

Av de som utsattes för sexuella övergrepp 2011 var 27 procent av offren män. Det visar den nationella trygghetsundersökningen som grundar sig på enkätsvar från drygt 12000 personer. Den har alltså inget att göra med antalet anmälda brott.

Allt handlar om fördomar och förutfattade meningar. Kvinnor ses som offret och mannen som förövaren.

– När man ser den ordningen kan inte männen vara offret. Det blir kortslutning där, säger han.

Under sommaren har diskussionen gått het om alla sexuella övergrepp på festivaler och konserter i Sverige.

– Det nämns enbart om kvinnan. Ingenting att unga pojkar och män också blir utsatta av kvinnor och män, säger Hans Knutagård.

Är det din bild att även män blir utsatta på festivaler?

–Absolut. Vi fokuserar så mycket på det våld och övergrepp som män gör att det inte rimmar att tala om att män är utsatta själva, säger han.

Även om homosexuella män och HBTQ-personer är extra utsatta så är förövaren oftast den heterosexuella mannen. Våldtäkten handlar inte om sex, utan om makt.

Ett exempel är när förövaren vet att offret vill vara diskret om sin sexuella läggning på grund av den heterosexuella normen som finns.

– Då kan en gärningsman dra nytta av det genom att utnyttja dem sexuellt. För offret är faktumet att komma ut som homosexuell för till exempel sin pappa värre än att leva med att han blivit våldtagen och inte säga det till polisen, säger Hans Knutagård.

Problemet sträcker sig vidare till vården. Våldtäktsoffren kan få fysiska och psykiska besvär.

– Flera av de jag har intervjuat trodde att det var en del av deras liv. Något de skulle få stå ut med. Då är det ojämlikhet i hälsa för det tillåter vi inte vad gäller kvinnor, säger han.

I stället finns en helt annan medvetenhet när kvinnor söker vård. Psykiska och fysiska problem leder lättare till frågor om det förekommit sexuella övergrepp.

– De män jag intervjuat har visat tecken på anorexia, de har skurit sig och mått psykiskt dåligt. Flera gånger har de sökt vård men aldrig fått frågan om det har något med sexualitet att göra. Ni ska ha pride i Gävle nu. Var vänder de sig i Gävle? Står det någonstans hos Gävle sjukhus var man ska vända sig när något hänt. Där ligger problemet, säger han.

Eftersom diskussionerna inte förs offentligt får männen svårt att sätta ord på vad de varit med om och varför de mår så dåligt.

– Det är som att du har en sjukdom utan att veta att det är en sjukdom och att det finns hjälp att få, säger han.

Samma fenomen uppstår när kvinnan är förövaren. Det är ännu svårare att sätta ord på övergreppet eftersom det inte existerar i samhällsdebatten.

– Det finns ett kraftigt förnekande. Många jag pratat med har upplevt sig sexuellt utsatta av kvinnor, som till exempel grannhustrun, väninnan och så vidare. Men enligt normen ska de vara tacksamma att de får vara med en kvinna och därför anmäler man inte. Men många mår dåligt över det eftersom det var emot deras vilja, säger Hans Knutagård.

Nu vill han se att det offentliga samtalet förändras och att normerna börjar ifrågasättas.

– Varför är detta fortfarande ett blankt fält i Sverige? Varför måste vi luta oss mot amerikansk och internationell forskning? Pojkar och flickor, män och kvinnor, är utsatta och förövare. Punkt, avslutar Hans Knutagård.