Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månadens bibliotekfinns i Sandviken

Tidningen ViLÄSER har utsett Sandvikens folkbibliotek till månadens bibliotek under april.
– Vi är både överraskade och glada, säger bibliotekschef Åsa Wirén Jonsson.

Den nya tidningen ViLÄSER, som utges av tidningen Vi, utser varje månad ett månadens bibliotek. För april har tidningen utnämnt Sandvikens folkbibliotek, något som besökarna ligger bakom. Många besökare har berättat för redaktionen om god service och de satsningar som biblioteket gör på främst barnen. Något som gläder Åsa Wirén Jonsson extra mycket.

– Jag brukar säga till min personal att vi har folkets kärlek, det känner vi, säger hon.

Biblioteket har inte bara böcker utan här finns media av skiftande slag, speciellt ljudböcker har blivit populärt. En ny grupp låntagare är männen. Biblioteket är viktigt för invandrarna, här finns litteratur på många språk. Undersökningar visar att generellt är invandrare flitigare biblioteksbesökare än infödda svenskar.

Biblioteket är också en viktig mötesplats som har en stor social funktion. Biblioteket är öppet årets alla dagar och det ger tillgänglighet. Men nu står biblioteket inför en stor förändring. Genom ny teknik ska låntagarna själva kunna sköta både inlåning och återlämning.

– Det ger oss mer tid att hjälpa människor som behöver vägledning, säger hon.

Lokalerna ska förändras för de olika målgrupperna. Det blir en större barnavdelning och en satsning på barn, ungdom och föräldrar.