Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måndagsmötena 20-årsjubilerar

Tjugo år efter Baltikums frigörelse är det nu folket i Belarus som behöver Måndagsrörelsens stöd, skriver Lars Beckman och Christian Holm, .

I dag, måndagen den 15 augusti 2011, hålls det 80:e måndagsmötet på Norrmalmstorg sedan starten i början på 1990-talet. Detta under ledning av statsminister Fredrik Reinfeldt och ledarna från de baltiska länderna. Vi firar de baltiska ländernas frigörelse.

Då, för 20 år sedan, hölls dessa möten för att stödja den demokratiska processen i Baltikum och stötta balternas outtröttliga kamp för frihet. Dessa möten har kommit att få en plats i historieböckerna då en folkrörelse växte fram utan statlig inblandning, vinstsyften eller bidrag.

Måndagsrörelsen väckte 100 000-tals svenskars intresse för den politiska utvecklingen på andra sidan Östersjön. Mötena hölls under lång tid och många engagerade själar brann för frågan och hade förmågan att sprida sitt budskap vidare. Ett starkt bevis på vad det civila samhället kan åstadkomma.

Bedriften på hemmaplan var dock inget gentemot den bedrift det civila samhället i de aktuella länderna visade. Den snabba demokratiska och ekonomiska utvecklingen länderna visat prov på hade inte kunnat åstadkommas utan ett starkt civilt samhälle, men kanske inte heller utan känslan av brödraskap från de närmsta grannländerna och från omvärlden i stort.

Baltikum har gått i mål. Målet var demokrati och frihet och idag är länderna ett gott exempel på en snabb och fortlöpande utveckling inom alla dessa sfärer.

Men de har nära grannar vars problem består. Grannar som, om de har tur, får en liten notis längst bak i tidningen. Grannar som förtrycks, slås ned och som är i starkt behov av omvärldens stöd. Grannar vars frihetskamp inte tillnärmelsevis får den uppmärksamhet de förtjänar och behöver.

Landet är Belarus, eller Vitryssland, där Aleksandr Lukasjenko styr med järnhand, inte olikt Tengil i bröderna Lejonhjärta. Och landet har många Skorpan och Jonathan som behöver veta att omvärlden står bakom dem och att diktaturen har räknat sina dagar.

Det finns alltså stater i forna öst som har kvar behovet av Måndagsrörelsens stöd. Och Sveriges civila samhälle måste återigen samla kraft för att stödja demokratisk utveckling. Det är vår förhoppning att många vill stödja även den kampen.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M, Gävle

Christian Holm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel