Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mandeltårta med kolakräm

400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kolakräm
4 äggulor
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
0,5 dl vispgrädde
150 g smör
Garnering
Flagad, rostad mandel
Gör så här:
Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till ett hårt, styvt skum och blanda försiktigt ihop med mandelmassan. Bred ut blandningen till två runda bottnar ungefär 24 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper.
Det kan behövas två plåtar, grädda en botten i taget mitt i ugnen cirka 20 minuter till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna lite, vänd dem upp och ner och lossa bakpapperet. Låt båda bottnarna kallna.
Kolakräm:
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på medelgod värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör sedan ner smöret i bitar och låt det smälta. Låt krämen kallna i kylen.
Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm.
Rosta flagad mandel i en torr stekpanna och strö på tårtan. Förvara sedan tårtan kallt.
Det går även att frysa tårtan.